iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Август 2011

Соколова обеща метро до Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Софийското метро ще стигне до Перник. Това обеща кандидат кметът от ГЕРБ Ирена Соколова на пресконференция днес. Депутатката се зарече от пернишката гара до другия край на столицата да пътуваме само с един билет.

Соколова стартира кампанията си и с обещание близките до Перник села да имат водопровод, канализация и асфалтирани улици.

Парванов искал вот на доверие за Тройната коалиция

Перник снимка: за хората и събитията - Първанов на отчет в Перник

Президентът  Георги Първанов искал Тройната коалиция  да прекъсне мандата си след приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007г. и да поиска вот на доверие.  Това сподели днес в Перник пред журналисти държавният глава, коментирайки твърденията на Бойко Борисов за премълчаванията му.
 

Соколова води Дянков на инспекция в театъра

Перник снимка: за хората и събитията - Дянков и Соколова

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков ще инспектира ремонта на театралната зала в Перник преди рязането на лентата съвсем скоро. Очаква се това да стане утре около 19 часа, съобщи народният представител и кандидат за кмет на Перник от ГЕРБ Ирена Соколова.

Ремонтът на театралната зала в Перник е единственият общински обект, който се финансира с пари от държавата, припомни Соколова и подчерта усилията, които тя и колегите и депутати от ГЕРБ са вложили да убедят премиера Бойко Борисов това да стане.

Фиркан до козирката натресе пасат в стълб

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол е започнато тази нощ от служители на Второ РУП – Перник.

Около 00,40 ч. бил подаден сигнал, че на ул. „Бучински път” е самокатастрофирал лек автомобил Фолксваген „Пасат”, удряйки се в железен стълб. Пристигналите на място полицаи изпробвали водача на автомобила, 31-годишният А.Е. от гр. Перник за алкохол с техническо средство, като уреда отчел 2,42 промила. Мъжът отказал кръвна проба. Бил прегледан в ЦСНМП – Перник и освободен без наранявания.

Младежи се клаха на площада

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Скандал между младежи на площада в Перник завърши с клане. Криминалисти от Първо РУП – Перник задържаха заподозрения за намушкване с нож свой връстник, 24-годишния А.Д.

Вчера, 24-годишният младеж сам пристигнал в районното управление и се предал. Веднага му е наложено полицейско задържане за срок от 24 ч. и са започнати с него процесуално-следствени действия.

Зрелищен старт на втория сървайвър по пернишки

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

С атрактивно шоу с АТВ-та ще започне второто издание на пернишкия Сървайвър. Високопроходимите машини ще ореват Ларгото утре /1-ви сепмтеври/ точно в 17 часа. Преди това кметът Росица Янакиева ще даде старт на втория тур на общинското състезание „Мисия: Лято” Перник 2011.

Фирма със 100 лева капитал дупчи Земенско за злато

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Бедна фирма, която има едва 100 лева уставен капитал ще дупчи Земенско за злато. Министерски съвет даде право на тригодишно проучване върху 121,7  кв.м. на границата между земенска и кюстендилски общини за метални полезни изкопаеми.

Качват в нета избирателните списъци

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Избирателните списъци за двойния вот през октомври ще бъдат качени в нета в сайтовете на общините в пернишки регион, съобщиха от ГРАО. Те вече се печатат в два варианта, в зависимост от вида избор -  едни за президент и вицепрезидент и втори за кметове и общински съветници. Линк към тях ще бъде публикуван и в официалния сайт на МРРБ, така, че всеки жител на областта лесно да открие името и секцията, в която ще гласува.  

Непокорният Вихрен Матев пристана на "Другата България"

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Бунтарят и отцепник от ГЕРБ Вихрен Матев ще атакува кметския стол в Перник под крилото на партия "Другата България". Въпреки очакванията, че перничанинът, който пребори в съда синята зона ще влезе в битката за вота като независим заради популярността си, той все пак избра партийна листа, за да си спести събирането на подписи. Кандидатурата му бе официално обявена от лидера на "Другата България" Божидар Томалевски.

GAME OVER - Булгартабак продаден

Продадоха Булгартабак

Агенцията е определила единствения останал участник в надпреварата за победител. Компанията ще плати 100 100 000 евро за цигарения холдинг и се задължава да направи инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от две години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години - 5000 тона за всяка от петте години. БТ Инвест спечели конкурса за продажбата на близо 80 % от Булгартабак, съобщиха от Агенцията за приватизация.

"Миньор" подарява шапки за мача с "Левски"

Перник снимка: за хората и събитията - Миньор Перник-фен

За всеки купен билет за домакинския мач  на "Миньор" (Перник) с "Левски" ще се подарява и шапка, съобщиха от ръководството на клуба. 

Билетите ще струват по 10 лева за публиката и на двата отбора.

По програма мачът е определен за 11.09.2011г., от 17 часа.

Предварителната продажба на билети ще започне от понеделник (5 септември), на установените вече пунктове:

-          На пропуска на Мина дирекция

-          Във Фен магазина на Миньор

Брюксел налага стандарт за шоколада

Перник снимка: за хората и събитията - шоколад

Стандарт за шоколада ще бъде въведен до няколко месеца в Европейския съюз. Занапред "шоколад" ще се нарича само продукт, изработен от естествени суровини. За всички останали изделия ще трябва да се измислят нови наименования, съобщи ТВ7.

Новият стандарт ще бъде задължителен за всички производители в Европейския съюз, включително и у нас. Той трябва да гарантира качеството на шоколадовите продукти.

Жълто-черните вече започнаха със заканите към Левски

Том и Милев Василев оптимисти за мача
В „Миньор“ твърде отрано започнаха да говорят за мача с „Левски“.Явно „сините“ са голям дразнител, защото приказките за мача срещу тях, който се явява и първо истинско домакинство за новия сезон, започнаха още непосредствено след срещата с „Черно море“. Ето какво каза бразилецът Евертон Джилио Том:„Съжаляваме за загубата, но сбъркахме в две ситуац

Днес е поправителната матура по БЕЛ

Общо 4359 зрелостници са заявили желание да се явят на поправителната матура по български език и литература. Изпитът, който е задължителен за всички гимназисти, ще бъде днес.
Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички, е под формата на тест от 41 задачи. 40 от тях са с избираем отговор или свободен. Последната задача е свързана със създаване на коментар

Ожънаха пшеницата

Пшеницата в областта е прибрана на 100%. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. От засетите в региона общо 118 192 дка с пшеница, в хамбарите са складирани общо 30047.4 тона зърно. Средният добив от декар е 254 кг. Най-висок добив от декар тази година получиха земеделските производители от община Ковачевци- 280 кг от декар.
От Областната дирекция информираха

Българска е фирмата, която иска да вади злато в Брезник

Брезничани питат за водата, използвана при обогатяването на рудата

Фирмата, заявила концесионни намерения за добив на злато в Брезник, е българска. Това разбраха присъстващите на срещата между изготвилите проекта за добив на злато от страна на фирмата, РИОСВ ,общинската администрация и съветниците от местния минипарламент, продължила до късно вечерта завчера в местното читалище &quo

СЦЕНИЧНА ТРЕСКА ОТНОВО ТРЕСЕ ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА В ПЕРНИК

СЦЕНИЧНА ТРЕСКА ОТНОВО ТРЕСЕ ДВОРЕЦА НА КУЛТУРАТА В ПЕРНИК. Този път филмова. Храмът на културата е обречен да изтърпи още една филмова звезда – Крисчън Слейтър. Суматохата е невъобразима. Остава само и президентът, дето ще идва днес, да му поиска автограф.

Ром до рома, юнак до юнака

На тия избори ромските гласоподаватели ще увиснат като паяци в безтегловност. И да искат, няма на кого да си продадат гласовете.
Не двайсетачка, стотинка няма да вземат при така стеклите се политически обстоятелства.
В Перник ромските гласове ще бъдат не просто разчетворени, а разпеторени. След като хлопна мандалото за регистрация, излезе, че цели пет ромски организации ще се борят

Новини от полицията в Перник

Перник снимка: за хората и събитията

 24-годишен младеж е бил намушкан с остър предмет вчера вечерта в гр. Перник. Няма опасност за живота му.

Фейсбук ще служи за пропуск до чат с кмета на Перник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Само регисрирани със свой профил в социалната мрежа Фейсбук ще могат да правят коментари на публикации в нова версия на уеб портала на община Перник. Страницата е в процес на разработка и ще бъде представена до няколко дни.  Функционалностите й ще позволяват  видео чат с кмета на Перник. Перничани ще могат да  гледат на живо сесии на Общинския съвет, провеждането на публични търгове и други събития.  

Снимки

Официално: ГЕРБ изсреля Ирена Соколова за кмет на Перник

Перник снимка: за хората и събитията - Ирена Соколова

Мажоритарно избраната народна представителка Ирена Соколова ще бъде кандитът за кмет на Перник  от ГЕРБ. Дългоочакваната номинация обяви на  пресконференция днес председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов.   В обновения централен офис на партията в НДК той обяви последната порция от 65 кандидати за кметове на общини,  утвърдени от Изпълнителната комисия на партията.

Първанов изневери на Перник

Перник снимка: за хората и събитията - Първанов на крепостния хълм

Президентът Георги Първанов изневери на Перник. Вместо в родния си град да направи за първи път премиерата на книгата "Първият мандат на Георги Първанов", както обявиха от местното БСП, той го стори в друг областен център. 

Представянето на книгата с отчета за работата му като държавен глава започна във Враца. И както преди време сам се обяви за първия човек опитомил вълк, така сега казал, че е първият президент, който прави  такава публична равносметка не само у нас, но и в Европа.

Павето се уреди с паметник в земенско село

Перник снимка: за хората и събитията - паметник на павьорите

В земенското село Дивля откриха необичаен паметник - на павьорите. Още през 30-те години на миналия век мъжете в Дивля се прочули като големи майстори в поставянето на паваж. Усвоили веднъж тънкостите на трудния занаят, те не само построили пътища в цяла България, но и започнали да учат по-младите в специалната школа на ген. Винаров. Някога селото наброявало над 5 500 човека, имало е две училища, две банки и съдилище. Днес по павираните му улици преминават едва около 180 местни жители.

Снимки

Симе го играе жетвар по старовремски

Перник снимка: за хората и събитията - Симеон Мильов

Уникален филм за жътвата по старовремски е заснел екип на Телевизия „Туризъм” в радомирското село Стефаново. Документалната лента майсторски разказва за корените, историята, традициите, ритуалите и живите днес обреди по време на жетварския сезон. А в кадрите може да се види и как със сърп и паламарка в жЕтвата, както се казва в този край,  участва лично и историкът етнолог Симеон Мильов. Той е бил редактор на терен на филма, заснет от оператора  Симеон Григоров.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.