iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Блогосфера

Иван - на Бога мил

Руми Борисова - 07-Януари-2017
Храм "Св. Петка" в с. ПенкьовциНа 7 януари,  според следвания от Българската православна Църква календар,  се чества Събор на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен. В българския народен говор името Иоан е станало Иван, а от староеврейски значението на това име е "На Бога мил".

На следващия ден, след празника на свето Богоявление, Църквата още от най-първите си времена извършва празника на събора на честния и славния пророк Иоан, Предтечата и Кръстител на Господа. И напълно подобаващо е да се почете със специален празник този, който послужил на тайнството на Божественото кръщение, като възложи ръката си върху главата на Владиката на всички.

След празника на Кръщението Господне, съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят.  Думата  "събор" означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на прославяния велик Предтеча и Кръстител Иоан.

Такъв събор се е извършвал и се извършва във всички православни храмове по земята, но с особена тържественост се извършва в храмовете, които са посветени на името на Кръстителя, както това било
- в неговия храм до реката Йордан, на мястото, на което той кръстил Христа;
- в  Севастия, където той бил погребан, след като Ирод го убил;
- в Антиохия, където най-напред била донесена дясната му ръка от свети евангелист Лука;
- в Цариград, където впоследствие тази ръка била пренесена от Антиохия и където с особена тържественост се празнувал съборът на Кръстителя, тъй като неговата ръка била донесена в самото навечерие на светото Богоявление, когато става освещаването на водата: сякаш тогава сам Кръстителят дошъл невидимо на освещението на водите и голяма радост и ликуване изпълнили царя и целия народ.

Затова тогава на следващия ден, след Богоявление Господне, с голяма тържественост бил отпразнуван съборът на Кръстителя и продължил да се празнува така.

И ние с духовна радост празнуваме събора на великия Предтеча и Кръстител Иоан, като го молим да умолява за нас Владиката Христа, да ни събере Той в тържествуващата църква, във вечния неръкотворен храм на небето, където да чуваме гласа на празнуващите и да извършим празненство в чест на вечното явяване на Бога. И там да се насищаме с Христа чрез съзерцанието на Божието лице, което Той явно показва на Своите светии, и да славим с всички небесни ликове Отца и Сина и Светия Дух, во веки, амин!

Св. Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината:
 - на 7 януари - Събор на св. пророк Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление)
 - на 23 септември - Зачатие на св. Иоан Предтеча
 - на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден)
 - на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител (Строг пост)
 - на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител.
 - на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител

Всеки вторник през годината е също посветен на неговата памет.

Честито да името на всеки кръстен на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен!


Молитва към св. Иоан Предтеча


Кръстителю Христов, проповедниче на покаянието!
Не презирай мене, който се кая, но заедно с небесните воинства моли се на Господа за мене недостойния, който паднах в много грехове и се измъчвам от бурните помисли на моя ум.
Изпълнен съм със зли дела и няма край моят греховен навик, умът ми е прикован към земните неща.
Що да правя, не зная, и при кого да отида, за да бъде спасена душата, освен при тебе, свети Иоане, едноимен на благодатта, защото зная, че ти пред Господа след света Богородица си най-велик измежду всички родени на земята.
Ти се удостои да се докоснеш до главата на Царя Христа Божия Агнец, Който взе греховете на света,
моли го за моята грешна душа, та поне отсега да понеса благото Му иго и да получа наградата с последните.
О, Кръстителю Христов, досточтими Предтече, последни пророче, първи мъчениче, наставниче и учителю на чистотата и ближни Христов приятелю!
Тебе моля, при тебе прибягвам: не ме отхвърляй от твоята закрила, но подигни мене, падналия в много грехове. Обнови душата ми чрез покаяние, като с второ кръщение.
Очисти мене осквернения от греховете и ми помогни да вляза в небесното Царство, дето нищо нечисто не влиза. Амин.

Категории: Блогосфера

Богоявление

Руми Борисова - 07-Януари-2017

Според следвания от Българската православна Църква календар на 6 януари се празнува Къщението на Господ Иисус Христос.

Изпълнявайки волята на Небесния Си Отец, когато Иисус Христос навършил 30 години, Той дошъл от Назарет на река Йордан, за да се кръсти от Предтечата Йоан.

Когато Иисус излязъл от водата, Дух Светий слязъл върху Него като гълъб и от небесата се чул гласът на Бог Отец: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. В памет на това събитие празникът е наречен и богоявление, защото за пръв път Бог явява Себе Си в три лица.

Явилият се в плът чрез Дух Свети и Дева Мария Господ се кръщава във водата и в този момент се явява Дух Свети като гълъб, а от небето се чува гласът на Бог Отец.

Такова е евангелското събитие, дало основание на празника Богоявление и Кръщение Господне.

В днешните, най-вероятно, последни времена, предсказани още в Откровението на св. Йоан Богослов, определящи се като християни хора са отвърнали глава от Господ Иисус Христос, сина Божий и Светата Троица и пред погледа на духовни лица с радост участват в театрално пресъздадени народни традиции при пълно отсъствие на Господ.

Когато се празнува Христовото Рождество срещат Коледа, а когато се празнува Кръщението Господне, играят хоро в ледени води и под съпровод на гайди „спасяват” светия Кръст. И както на Рождество е забравен Рожденика, така  на Богоявление са забравени Кръщелникът и светата Троица.

По телевизора цял ден облъчват православно безпросветните си зрители с кадри на мъже в ледените води на река, че и музиката при тях. Казват, че преди да се впуснат в „патриотичното” деяние на играене на българско хоро в ледена вода, мъжете поемали загряващи течности, някои в такива количества, че да им се замае главата. Дали е така могат да потвърдят очевидците и участниците. Но това си е част от утвърдилата се в последните времена народна традиция кръщението на дете в семейството преди всичко да е повод за обилна почерпка (като за абитуриентския бал на същото това дете, например).

Ритуалът не е скаран с православния канон, изпълнява се навсякъде по света, където има православни. Народната традиция го е заредила и със смисъл, който изобразява тайнството Кръщение.

 „Студената вода е смъртта, скокът в нея е доброволното умиране, излизането е пресътворяването, изнасянето на кръста е очистеното от първородния грях човешко естество и новия живот в Църквата. Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся!”, го обясни накратко във Фейсбук популярният блогър Иван Стамболов – Сула и предизвика разпален дебат.

И макар да беше цитирал популярния стих от Посланието на св. апостол Павел до галатяни "всички, които в Христа се кръстихте, в Христа се облякохте"  (Гал 3. 27), 
разговор за вярата, за греха и покаянието, за Спасителя, Който в този случай е повод за празника като Кръщелник, с много малко изключение не последва.

Категории: Блогосфера

Религиозен туризъм на запад от София

Руми Борисова - 03-Ноември-2016
Църквата предлага нови маршрути за културно-исторически и и религиозен туризъм 


Нови маршрути за религиозен и културно-исторически туризъм предлага Църквата. На организирания от Стандарт и КРИБ в Перник форум "Да на българските региони" от името на работната група за подпомагане усвояването на средства по европейските програми на Българската православна Църква йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир, представи една стара идея, развита като проект за религиозен туризъм още през 2012 г.

 Освен многото християнски светини и паметници област Перник и съседните региони, в това число и през границата предлагат и много исторически и природни обекти, привлекателни за туристите.

Проектът  за национален и трансграничен маршрут за културно-исторически и религиозен туризъм „Граово – Знеполе – Нишава”   на Църквата е подчинен на идеята да допринесе за устойчивото развитие на част от Югозападния район на страната, обхващащ общините Брезник, Земен и Трън, както и на Трънска, Радомирска и Софийска духовни околии на Софийска епархия чрез туристически и поклоннически посещения на местни над 14 манастира и 35 църкви и др. места и паметници на културно-историческото наследство и природни забележителности, както и чрез участие в местни църковни, фолклорни и др. културни празници и събития. Районът е в съседство със сръбските общини Димитровград и Пирот, близък в историческо, културно и етнографско отношение и представлява единно пространство, което се характеризира с особеностите на своя релеф и климат, стопански поминък и бит на населението, говорни диалекти и фолклор.

Най-многобройни и с най-вълнуваща история и настояще са паметниците, свързани с християнската религия – църкви и манастири. На територията на посочените общини се намират 50 църкви и 21 манастира (18 в България и 3 в Сърбия), от които четири са действащи, с общо 25 монаси (16 в Сърбия и 9 в България). През 1920 г. по силата на Ньойския договор от 1919 г. е прекарана нова граница между България и Сърбия и тогава на сръбска територия остават 45 български църкви и манастири с 42 духовници.

Суковски манастирМного от запазените църкви и манастири са паметници на културата от национално значение, а още повече са паметници на културата от местно значение. Освен тези религиозни сгради, които предизвикват интереса на посетителите от близо и далеч, в района са разположени и множество археологически паметници от неолита, античността и средновековието, като например Пернишката средновековна крепост и уникалното светилище от бронзовата епоха над брезнишкото село Гърло. Т. нар. Храм-кладенец Пусто Гърло е малко известен, макар да е добре проучен и се посещава само от посветени туристи.
Храм-кладенец  Пусто Гърло от бронзовата епоха

Наред с културно-историческите забележителности, районът е богат и с природни туристически атракции: ждрелото на р.Ерма, Земенския пролом, планините на Краището, желязната вода на Бърдото край Брезник, множество язовири, както и дивечовъдния участък „Букова глава”.


За осъществяването на проекта възможно най-бързо трябва да се направи договореният ГКПП Банкя-Петачинци, за да преминава туристическият поклоннически поток към с манастирите в Сърбия през Пернишкия край. Сега много туристи и поклонници от България посещават Суковския и Погановския манастир в Сърбия, стигат и до Темския и други манастири от другата страна на границата. До тях обаче се стига през Драгоман, а не през Трън, а Погановският манастир е само на 5 км разстояние от Трънското ждрело на река Ерма.

В капиталовата програма на МЗХ би трябвало да се включи рехабилитацията на съществуващите полски и горски пътища до манастирите Билински, Реброшки, Жаблянски, Велиновски и Чепински, подсказват от Работната група на Синода.

Църногорски манастирПолезно сътрудничество може да се осъществи и с Министерството на туризма за повече информация за обектите на поклоннически туризъм, информационни и рекламни кампании.
Не на последно място е наложително да се пусне маршрутна линия от София до Църногорския манастир и други обители в района.Още по-рационална и полезна е идеята да се разработи

дигитална карта

с дигитални маршрути за оползотворяване на уикенда и разходка до забележителности в района на Перник и близо до него. Всеки обект в тази карта може да е съпроводен с разказ за местата и обектите, до които се отива. Маршрутите могат да обединяват религиозни, исторически, културни, еко и хранителни маршрути. Картата трябва да покрива цялата област, но и да дава възможност да се преминава и в други области и територии, какъвто е примерът с манастирите в съседна Сърбия.

Ждрелото на река Ерма 
Категории: Блогосфера
Абонирай се за новости

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

20-Февруари-2017

21-Февруари-2016

20-Февруари-2015

21-Февруари-2014

20-Февруари-2014

21-Февруари-2013

20-Февруари-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини, поръчки

Сподели в Share-bg.eu

ipernik com