iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Два социални центъра от семеен тип за деца откри в Дрен социалният министър Тотю Младенов

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Два центъра за настаняване на деца от 3 до 14 годишна възраст от семеен тип откри днес в радомирското село Дрен министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Двете социални заведения са разположени в сградата  на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Радост”, ремонтирана и пригодена за целта чрез проект по  Оперативна програма "Регионално развитие".Проектът включваше и обновяването на старческия дом в Радомир и беше осъществен от близка до президента Георги Първанов фирма, превърнала в социално заведение бившата социална служба в родното му село Сирищник на рекордна цена.

Двата центъра в Дрен са с капацитет за по 12 деца всеки. Условията са като в семейно жилище и  предоставят жизнена среда за пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняване в центъра  са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство. Социалната услуга е своеобразна реинтеграция на децата без родителска грижа.

Досега в страната са открити 72 такива центрове от семеен тип за деца.

Социалният министър изрази своята благодарност към областния управител на Перник  Иво Петров и пожела здраве и успехи на директорката Даниела Йордановаи и на целия персонал, който се грижи за децата.

"Деинституционализацията и приемната грижа са едни от основните приоритети на правителството. Целта ни е децата да се настаняват в центрове от семеен тип, за да получават по-добри грижи", заяви при откриването им министър Младенов.

От началото на годината досега в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Радост" в Дрен са постъпили 13 нови възпитаници. Някои от тях са били реинтегрирани в семействата и отново са върнати тук. През това време са осиновени четири  деца. Две близначета са намерили свой дом в Швеция, едно - в Италия, а едно от децата е осиновено във Варна. Едно дете пък е настанено в приемно семейство.

В Дом „Радост” ще продължава да съществува група, която не е от семеен тип с капацитет 24 места. Тенденцията е и за тези деца да се осигурят същите условия. Домът в Дрен съществува от 30 години.  В селото се намира и второта в страната SOS -детско селище.

На откриването на центровете присъстваха зам. социалният министър Валентина Симеонова, областният управител на Перник Иво Петров и неговите заместници Георги Шарлачки и Радослав Йорданов и кметът на Радомир Красимир Борисов.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.