iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Довършват храм, започнат преди 80 години

Перник снимка: за хората и събитията  - църква в Друган

Нов християнски храм съзиждат в радомирското село Друган. Това се случва на много места из България. Обикновено се вдигат нови черкви ли се възстановяват от руините порутени ипоругани през годините на войнстващ атеизъм православни храмове.

В Друган обаче се строи върху основите на черква, чието строителство е започнало преди 80 години. За това разказа в телевизионно предаване кметът на селото Ненчо Мирков. Той е пенсиониран офицер от Българската армия. С желание и ентусиазъм се е заел да помага на родното си село според силите си. Един от първите му мераци бил да възстанови манастира „Св. Димитър” в подножието на могилата „Огоя”. Но не станало така.

Възрастни хора от района разказвали, че около трите села Друган, Старо село и Владимир, разположени близо едно до друга,  имало над 30 църкви, параклиси и манастири. Някои от тях се поддържат и сега, други са възстановени и са в добро състояние като храмовете в Старо Село „Св. Никола” и „Възнесение Господне”.

В Друган обаче – в центъра на селото, който носи името Опалово, имало само стар  параклис „Света Троица“ и черковен двор около него. Още от време оно, местните се черкували в тази черквица, която е от годините на турското робство. на празниците на светиите било задължително жените да носят коливо за освещаване в църквата за здровети на кръстените на името на светията техни рожби.

Кметът Ненчо Мирков споделил идеята си за възстановяването на манастира „Св. Димитър” в западната част на селото, но на общо събрание на селото било решено да се вдигне нова черква. Младите хора от Друган възроптали, че на големите празници трябвало да ходят по други села и настояли и при тях да има нова черква.  Така се стигнало до градежа.

Изборът на мястото бил улеснен – в инвентарната книга на Църковното настоятелство, освен параклиса и манастира, имало записана и черква, чиито основи били започнати през 1932г.

Направили архитектурните проекти, докарали ток и вода, а майсторът Милчо Гяурски се захванал да строи. Намерили се и много дарители – някои от селото, но други просто харесвали Друган, без да имат корени в селото. Дирекция „Вероизповедания”  към Министерски съвет и Светия Синод също помогнали със средства. Градежът продължава няколко години.

Сега черквата е изградена. Текат само довършителни работи. Маже се външната фасада, а на пода се слага мрамор. 

Местните разказват, че в селото се тачат всички християнски празници. Традиция е отбелязването на деня на селото през м. май, курбаните на параклиса „Света Троица“- през  юни , на параклиса „Света Сребра“в Голо бърдо – през ноември и на параклиса „Свети Димитър“ – през октомври.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.