iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честваха годишнина от Втората световна война

Честваха годишнина от Втората световна война 05_1430806214

70 години от края на Втората световна война беше отбелязана от Община Радомир, посолството на Руската федерация и Национално движение „Русофили“.

На събитията присъстваха Вячеслав Тарасевич – аташе на отдел „Външна политика“ на Руското посолство и съпругата му Екатерина Тарасевич, народният представител Валери Жаблянов, кметът на община Радомир Пламен Алексиев, зам.-кметовете Любка Димитрова и Димитър Димитров, общински съветници, ветераните от войната Драгомир Божков и Симеон Тасев, ученици и граждани.

Целият ден бе изпълнен със събития. Първото от тях бе в радомирското село Чуковец, където всички поднесоха почитта си към загиналите съветски летци. „9 май е специален ден и трябва да го помним не само с честванията и настроенията, с които се отбелязва един ден на победата, а и да го предадем на децата ни, за да не забравят историята“, каза кметът на Община Радомир Пламен Алексиев.

Вячеслав Тарасевич поздрави всички и добави: „Нека паметта пази подвизите на героите, а разумът не позволява де се запали огънят на раздора“. Депутатът Валери Жаблянов подчерта, че е важно този паметен ден да бъде предаден на децата и на следващите поколения. Малкият Валери Митов разчувства всички с изпълнение, посветено на мира. Сред присъстващите бяха и представители на руски клуб „Всички заедно“ от град Дупница. Всички поднесоха цветя и венци на паметника на загиналите съветски летци.

Гостите посетиха и Общинския исторически музей в Радомир, където ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха презентация и хроника в снимки „България през Втората световна война“. Ветераните от войната Драгомир Божков и Симеон Тасев получиха грамоти от кмета на община Радомир Пламен Алексиев и цветя и рисунки от учениците от НУ „Арх. Зиновий“.

За финал всички отидоха в Младежкия дом в града, за да почетат 75 години от създаването на дружеството на приятелите на народите на Русия и ОНД. Маргарита Коваленко прочете няколко откъса от писма на войници и изнесе концерт на гостите.

Честванията в общината ще продължат до 9 май, когато радомирци отново ще се поклонят пред паметника.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.