iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жители на Трън протестираха срещу златодобива

Жители на Трън протестираха срещу златодобива 12_1481690764

Десетки жители на Трън и хора свързани с този край се събраха вчера пред Министерството на екологията в столицата в пореден протест против инвестиционно намерение на компанията "Евромакс Сървисиз" ЕООД, дъщерна на "Асарел Медет" за добив на злато в региона. Трънчани са категорични – не може добивът на злато да е без уран и да не замърси почвата и водата. Една такава концесия ще засегне площ от над 19 000 декара.И ще доведе до екологична катастрофа. През миналия век е имало експериментално добиване на уран, но е било прекратено. В най ново време са похарчени много европари за екопроекти. Сега всичко това е на път да се разбие. Хората не искат да се замърсява почвата и водата и са категорични, че ще отстояват позициите си до край.

От фирмата изпълнител потвърдиха, че уранът в Трънско не е в количества , които са опасни. Инвестиционното предложение е в начална фаза. Ще се разгледат всички въздействия върху околната среда. В съвременните условия и в ЕС не може да има проект, който да е пагубен за околната среда и да бъде позволен. Няма да стигат отровни и вредни вещества до хората и природата.

Източник: perniknews.com

Коментари

шепа хора диктуват съдбата на

шепа хора диктуват съдбата на хиляди. тая шепа хора си има работа, получава си добри пари и хич не ги е еня обикновените хора в трънско как живеят. не съм минавал скоро от там, но мои приятели казват че са останали само старци и цигани. но тази шепа хора това не ги интересува. те искат да идат в събота на село, за да си направят селфи пред сливата и да се хвалят в понеделник при колегите, че са били на село и са си починали истински. но не осъзнават, че ако няма икономика в трънско скоро старците няма да ги има и ще останат само гладните цигани и от хубавите им вилички рано или късно няма да остане камък върху камък. при бай тошо циганите защо не крадяха, защото всеки имаше работа.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.