iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Наградиха с юбилейни медали радомирски ветерани

Месец след тържественото отбелязване 65-годишнината от разгрома на хитлеро-фашизма и приключването на Втората световна война и Деня на Европа, около 60 ветерани от Радомир и общината бяха наградени с юбилейни медали и удостоверения. На част от тях отличията бяха връчени лично от зам.-кмета Евдокия Асенова на церемония в Клуба на пенсионера в Радомир. На останалите юбилейните медали са раздадени от кметовете и кметските наместници на населените места.
 
Хора в напреднала възраст, вече над 80 г., повечето помагайки си с бастун или крепени от близки, те изпълниха залата, за да си припомнят за пореден път бойната слава на миналото. По време на тържеството ветеранът Йордан Зафиров прочете приветствие от името на председателя на НС на ветераните от войната в България д-р Тодор Анастасов, публикувано в органа на съюза вестник „Ветерани". С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на починалите през последните месеци свои бойни другари.
 
По думите на ветерана Асен Начев общо 400 патриоти от радомирска община са се включи в първата и втората фаза на т.н. Отечествена война 1944-1945 г. и са дали приноса си за разгрома на хитлеристка Германия. Днес живите са по-малко от 60. Най-възрастните между тях са Васил Славов Боборачки, роден през 1915 г., а най-младият - Лозан Николов Борисов, е на 84 г. Живите ветерани в цялата страна са 16 650, а антифашистите - 2 500 души.
 
Мая Луканова
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.