iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства на водосвет в църквата Св. Николай в с. Старо село

Премиерът Бойко Борисов ще посети на 5 юни (събота) в 13 ч. църквата „Св. Николай" в с. Старо село, област Перник, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Министър-председателят ще присъства на водосвет, отслужен от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.
 
По време на посещението си Бойко Борисов ще се запознае с възстановителните работи по намиращия се в непосредствена близост храм „Възнесение Господне".
 
Със средства, предоставени от Министерски съвет чрез дирекция „Вероизповедания", е подменен покривът на църквата, като по този начин са се запазили ценни иконописи.  Изградена е нова ограда около двата храма и е реновирано дворното пространство.
 
Смята се, че храмът „Възнесение Господне" е от 15 век, бил е разрушен и възстановен през 1859г.
 
Изписан е през 1869г. от самоковските художници Никола Образописов, Христаки Зограф и дупничанина Димитър Христов. Иконите са главно на български светии - св. Крал Тривелий (кан Тервел), св.св. Кирил и Методий, св. Иван Рилски, св. Цар Давид - българин, св. Симеон Самоковски, св. Георги Софийски, св. мчк. Константин Софийски, св. Теофилакт патриарх Търновски и др. Специалистите смята, че иконописта е илюстрация на паисиевата история.
 
Има предположение, че староселската църква е единствената запазена от някогашните около 40 родови параклиси, изградени в селата Владимир, Старо село и Друган.
 
Предание разказва, че два пъти св. Иван Рилски е преминавал през селото. Той е нощувал край два дъба, до които сега се прави параклис. През 1469г. при пренасянето на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир процесията две денонощия е пребивавала край Старо село.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.