iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радомир развива социалните услуги за населението

В наситените с празнични изяви майски дни в Радомир се проведе обществено обсъждане на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2010-2015 г.
 
В срещата взеха участие Люба Батенбергска и Диана Русева - координатори от Уницеф - България, кметът и зам.-кметът на Община Радомир - Красимир Борисов и Евдокия Асенова, и представители на всички институции и неправителствени организации, доставчици на социални услуги на територията на общината. Общинската стратегия, разработена на базата на областната стратегия и съобразена с процеса на деинституционализиране на услугите, е дело на работна група, назначена със заповед на кмета. Работено е в три приоритетни направления: превенция на деца и семейства в риск и деинституционализация на грижите за деца, развитие на социални услуги за социално включване на уязвими групи и лица в неравностойно положение и грижа за стари хора за по-добър и достоен живот.
 
По всяко направление са заложени определени дейности, с които са обхванати всички рискови групи. Като нови услуги са включени изграждане в Радомир на Дневен център за деца с увреждания, откриване на Обществена трапезария за цялата община, хоспис за хора с тежки уврждания, комплекс за подкрепа на стари хора, който да координира всички дейности и др. За редица от тях ще се кандидатства с проекти по програми на ЕС, други - да бъдат делегирана държавна дейност. Дългосрочните цели на стратегията са да се запазят съществуващите услуги, да се развиват нови и най-важното - да се осигури финансиране за тях. Новите законови изисквания позволяват стратегията да излиза извън рамките на общината.
 
Направените на срещата предложения ще бъдат включени в проекта за стратегия, който трябва да бъде утвърден от Общински съвет - Радомир.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.