iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Божидар Димитров празнува Коледа със староселци

Божидар Димитров празнува Коледа със староселци

Божидар Димитров празнува Коледа със староселци. Министърът без портфейл взе участие в станалия традиционен събор в радомирското Старо село. От шест години насам по инициатива на църковното настоятелство с председател отец Панов и кмета на селото Кирил Гебрев, на 25 декември, местните се събират на обща трапеза, за да отбележат Рождество Христово.
 
Божидар Димитров посети старата църква "Свети Спас"/"Вознесение Господне"/. С негово съдействие за реставрацията на храма, дирекция "Вероизповедание" отпусна 10 000 лв. С парите ще бъде подменен покривът, ще се направи ел. инсталация и пътека от 150 метра до храма.
 
Църквата е строена през 15 век, а по-късно е разрушена. Възстановена е през 1859 г. През 1869 година храмът е изографисан от Никола Образописов, Христаки Зограф и дупничанина Димитър Христов. Зографита са изписали само български светци и царе, сред тях са образите на Св. св. Кирил и Методий, св. Иван Рилски, св. Симеон Самоковски, както и на св. Тривелий /хан Тервел- 701- 721 г./. Миналото лято със средства от спонсори жителите на Старо село са направили дренаж на църквата.
 
Заедно със староселци празнуваха зам. областният управител Радослав Йорданов, кметът на Радомир Красимир Борисов, директорът на Регионалният исторически музей Симеон Мильов. На събора дойдоха и много гости от Радомир и съседните села. Местните не се посрамиха и ги посрещнаха с домашни ракия и вино, кебапчета и кюфтета./ Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.