iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес празнуват студентите

Днес празнуват студентите

Днес е студентският празник 8 декември. За пръв път той се отбелязва у нас през 1903 година - като празник на единственият тогава в Княжество България университет -Висшето училище, отбелязва БТА. Решение за отбелязване на празника е взел Академичният му съвет на 30 ноември 1902 г.
 
Празнуването е отменено след 1944 г. и студентски празник става 17 ноември, който е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета е възстановен на 8 декември.
 
На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обявява 8-ми декември за неучебен ден и за празник на всички българските студенти.
 
Наскоро писахме как кризата е оставила пернишките студенти вкъщи. Въпреки това, много от местата в Банско, Огняново и Боровец вече са продадени и курортите вече се пълнят с млади хора.
 
В навечерието на студентския празник пожарникари са проверили над 700 обекта в цялата страна, съобщиха от МВР. В 128 от тях са констатирани нарушения. Проверявани са дискотеки, ресторанти, концертни зали, университети, студентски общежития, почивни станции, хотели, туристически обекти. Целта е била да се проверят условията за евакуация и пожарогасене, изправността на пожарните хидранти и осигурени допълнителни водоизточници, състоянието на отоплителните съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и уреди, изправността на пожарогасителите и състоянието на пожароизвестителните и пожарогасителните инсталации. Сред най-често регистрираните нарушения са: липса или неизправност на евакуационно осветление, неизправни ел.инсталации, нестандартни и подсилени предпазители, липса на брави, тип "Антипаник" на евакуационните врати, евакуационни врати с обратна посока на отваряне (срещу посоката за евакуация), липса на организация по пожарна безопасност и недостатъчен брой противопожарни уреди.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.