iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безпаричие спъва поддържането на кучкарник в Радомирска община

Няма средства и за кастрация и обезпаразитяване на помиярите
Заради липсата на финансови средства, поддържането на кучкарник за бездомни животни в Радомирска община е невъзможно. През миналата година е имало договор с ветеринарен лекар за извършване на проверки по постъпили жалби и сигнали, свързани с домашни и улични кучета, но от тази година липсата на средства е довел до прекратяването му.
 
На заседанието на общинския съвет в последния работен ден на миналата седмица местните минипарламентаристи приеха отчета за изпълнение на общинската програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета.
 
Три са основните направления, по които е работила общината в изпълнение на програмата: регистрация на домашните кучета и предотвратяване евентуалното им изоставяне; осъществяване контрол върху хранителната среда и прилагане кастрация на бездомните кучета.
 
Според отчета в отдел \"Екология и земеделие\" са регистрирани само 58 домашни кучета, въпреки че за задължението на собствениците е съобщавано по местната кабелна телевизия, в града и по селата са разлепвани и съобщения.По отношение контрола върху хранителната среда общината е организирала редовното и ритмично извозване на контейнерите с отпадъци от фирмата изпълнител. Подменят се и старите счупени контейнери с нови, за да не се дава възможност на кучетата да разнасят отпадъците. В резултат на тези мерки според общината драстично е намалена популацията на уличните кучета.Що се отнася до кастрацията на уличните кучета, предвидена в програмата то засега няма изградена стационарна амбулатория или приют, където да се извършва операцията, обезпаразитяване, трайна маркировка и връщането им по обитаваните от тях места.Отчетът на програмата, от която са изтекли само 9 месеца, е приет от общинските съветници. Проблемът обаче е сериозен и тревожен. И безпаричието не е оправдание за размножаването на скитащите кучета, които освен че от глад стават агресивни, но и разнасят зарази./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.