iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Англичани действат като просветни дейци в радомирско село

Англичани действат като просветни дейци в радомирско село

Новозаселилото се младо семейство в pадомирското село Кленовик - Ирена и Йордан Василеви, идват от столицата. Закупуват голяма сграда и от известно време живеят там заедно с двете си малки деца. Ирена и Йордан са интелектуалци и имат авангардни идеи за интегриране в новата общност. Мечтаят те да станат реалност, да се популяризират и доразвият и от други новозаселници. Благодарни са от полученото внимание и помощ от хората в селото. Искат достойно да поднесат своето участие в местния живот по подходящ начин. Акумулирали са във времето много и интересни идеи. В същността си те напомнят дейността на читалище, но изчистени от структури и с други начини на финансиране. Разбира се, семейство Василеви не отрича местното читалище „Васил Левски\", подкрепя го и работи с него. Ежедневно получават пълно съдействие от читалищната секретарка Корнелия Дойчева.
 
Сега, като начало са разработили частен проект, който сами финансират и реализират. Свързан е с оползотворяване на лятната ваканция за кленовските деца и децата на виладжиите. В собствената си къща, семейството само преди две седмици отвори вратите на Лятно английско училище. Там вече се обучават две групи деца - в първата от 5 до 8, а във втората - от 9 до 14 години. За сега децата са над 20. Заниманията са три пъти седмично по половин час и ще продължат през трите ваканционни месеца.
 
С преподаването на английския език се е заела самата инициаторка г-жа Ирена Василева - Наскинова. Тя е преподавател във факултета по „Математика и информатика\" на Софийския университет. Заедно със съпруга си Йордан са разработили учебната програма и напълно безплатно работят с децата. Смятат, че владеенето на английския език е задължително в днешно време и затова са решили да използват лятната ваканция. Така тя ще премине полезно, интересно и напълно необичайно, особено когато обучението е съпътствано от спортни и забавни игри и излети до красивите и уникални местни забележителности.
 
Проектът привлича и възрастните. Към него доброволно се е включила и местна начална учителка. Тя ще помага при разучаването на английски песни със своите музикални инструменти - синтезатор и акордеон.Следващата задача, която семейство Василеви си поставя за реализиране е обучение на децата в компютърна грамотност. За сега проектът е в процес на разработване.
 
Със сигурност, по време на съвместната работа ще се родят и други интересни инициативи, които деца и възрастни да реализират. Но при всички случаи, малчуганите от село Кленовик ще прекарат приятно и ползотворно лятната ваканция. А и в лицето на семейство Василеви вече са намерили добри приятели!/Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.