iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


2 млн. лв. за угояване на змиорки подари ДПС в пернишко

2 млн. лв. за угояване на змиорки подари ДПС в пернишко

1 835 871 лв. отпуска министерство министерството на земеделието и храните на фирма, която ще развъжда и угоява деликатесна риба змиорка. «Принципът на кандидатстване е малко по-различен, няма обявен конкурс. Субсидията се дава на един от всички, които са ни предложили проект, а ние сме го одобрили\", заяви Албена Мирошникова, говорител на Изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури и Фонд земеделие към ведомството.Парите са отпуснати по Оперативната програма за развитие на сектор «Рибарство\". На фона на огромната сума обаче, проектът ще осигури нищожната бройка от 9 нови работни места.
 
Скъпият проект цели да се изгради стопанство за интензивно развъждане и угояване на змиорка.«Предвижда се производството на пушена змиорка да достигне 150 тона годишно, което да се изнася за Холандия\", поясни Мирошникова.
На фона на огромната сума обаче, проектът ще осигури нищожната бройка от 9 нови работни места. Освен това фирмата, спечелила европарите - КАПА ООД, е записана в търговския регистър като фирма, извършваща рекламна и издателка дейност, със седалище София, пл. Народно събрание 3.
 
Нейният директор Димитър Димитров не коментира дали се е състезавал с други желаещи по проекта: «Изграждане на ферма за аквакултури - универсална затворена рециркулационна система за суперинтензивно отглеждане на змиорка\".
 
Базата на змиорките ще бъде построена на терен, намиращ се в село Стефаново, община Радомир, област Перник. Срокът за изпълнение на проекта е 16 месеца от подписване на договора.
 
От агенцията по рибарство и аквакултури допълниха още, че други 12 подобни проекта чакат одобрение.Димана ДойчиноваГергана Найденова
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.