iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бюджетът на Радомир окъся

Режението местните минипарламентаристи взеха с 15 гласа «за», информира "Съперник".
 
След приетата актуализация, годишният бюджет на община Радомир ще е по-тънък с 360 000 лева, стана ясно след приключилото заседание на минипарламента в града - столица на бозата. Рамката на досегашния бюджет в частта му за приходи и разходи бе фиксирана на 9 893 343 лв., а след актуализацията тя става 9 744 747 лв. Парите ще са малко, още повече, че миналата година общинския бюджет бе малко на 11 милиона лева, поясниха съветници. Общата сбсидия за делегираните от държавата дейности от 5 500 589 лв. се редуцира на 5 467 624 лв. С 53 000 лв. се намалява целевата субсидия за капиталови разходи за местни дейности като се определя на 300 701 лв.С около 3 000 лв. се намаляват средствата за зимно поддържане на пътищата. Средствата за общинската администрация се намаляват със 75 000 лв., от функция „Образование" се намаляват 121 284 лв., от читалищата- 17 968 лв. и от здравни кабинети- 3 643 лв. Намалението от образованието е следствие от промяна на броя на децата в училищата и детските градини.При обсъждането на новите параметри на бюджета и най-целесъобразното му разходване съветниците спориха около обектите в раздела за капиталовите разходи. Според кмета Красимир Борисов само за ремонта на улица „Иван Вазов" и съседните й са необходими над 800 000 лв. и за тях ще се търси решение следващата година чрез включване към проекти по програми на ЕС.
 
Вместо съфинансиране на проект „Подобряване на физическата среда и превенция на риска на централната градска част" за 90 000 лв. съветниците решиха парите да отидат за съфинансиране на проекта, свързан с повишаване на енергийната ефективност на няколко учебни и детски заведения в града.
 
Срещу редуцираният бюджет само един съветник гласува против, двама от ГЕРБ - с „Въздържал се", останалите местни избраници казаха „да" на по-късата рамка на основния финансов закон за общината.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.