iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Села в Радомирско се борят срещу кариера

Села в Радомирско се борят срещу кариера

Три села в Радомирско се борят срещу бъдеща кариера за строителни материали в техните землища. Жители на Старо село занимаваха с темата премиера Бойко Борисов, когато беше в селото за водосвет в храма „Св. Николай". Хората му пратили писмо, че на 30 метра от къщите им се канят да гърмят, а той отсече: „Няма да има кариера, ето го областния!"
 
Сега жителите на Старо село са внесли жалба в ОбС в Радомир срещу намерението на софийска фирма да добива инертни материали в землищата на населеното място и на съседните села Друган и Владимир.
Фирмата притежавала разрешение от МОСВ, договор и допълнително споразумение към него за проучване в местността „Ментата".
Местните обаче са решени да се борят докрай срещу разработването на находището. На проведени събрания в трите села са събрани над 500 подписа. Хората се опасяват, че добиването, което ще става чрез рихтене, а след това с пробивно-взривни работи, ще доведе не само до проблеми с водоснабдяването, а и до пропукване на къщите от взривовете и замърсяване на земеделски земи.
Общинският съвет в Радомир подкрепи становището на живущите и собствениците на имоти в Старо село. Решението на минипарламента ще бъде изпратено на екоминистъра Нона Караджова и на министъра на културата Вежди Рашидов, тъй като в близост до кариерата имало културно-исторически ценности, както и до директора на РИОСВ Пламен Ангелов, с молба за спиране на процедурата по издаване на разрешение за разработването на находището.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.