iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Шарени чорапи стават живо наследство

Плетени чорапи, дантели и бродерии ще станат живо наследство. Народно читалище "Христо Ботев - 1928" реализира проект по програма "Живо наследство", информират от РЕКИЦ "Читалища" - Перник.
 
Проектът е наречен "Ателие радомирско ръкоделие - традиции и модерна форма", подготвен е от читалището в квартал "Върба" и се реализира с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство 2010", финансирана от фондация "Америка за България".
Цел на проекта е да съхрани, доразвие и популяризира радомирските плетива и бродерии, чрез експозиция на ръкоделия от миналото на местното население и да открие ателие за изработка на плетени чорапи, дантели и бродерии за допълване на цялостния национален радомирски костюм, необходим на самодейните колективи, както и претворяване на традиционните изделия в сувенири.
 
Работата на ателието се осъществява в открития миналата година Социално- информационен център "Трите поколения" в квартал "Върба". Ателието предоставя възможност на 18 деца от местната общност за осмисляне на свободното време и разширяване на знанията и уменията им в областта на домашните ръкоделия, предадени от талантливи местни майсторки.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.