iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигнаха паметник на Жоро Илиев в черквата в Кленовик

Самият Христос украсява паметника на Жоро Илиев в черквата в Кленовик

Радомирското село Кленовик си има паметник на убития бос на ВИС Жоро Илиев. И то не къде да е, а в черквата. Паметникът е с чешма, а отгоре му се извисява Христос, протегнал ръцете си към небето. Творението е поставено пред входа на храма „Св. Успение Богородично”.


Странната придобивка се появила през 2006 г.. Тогава била монтирана чешмата заедно с бетонния корпус. Две години по-късно върху нея изникнал Спасителя, а малко след това и написаното послание.


Паметникът разбуни духовете, защото селото не може да събере пари да направи обелиск на загиналите във войните. Но вече си има такъв за Георги Илиев.


Чешмата е дарение за черквата от самият Жоро Илиев, твърди свещеникът Иван Алексов. Той обяснява, че при ремонта на стария храм, който е строен по образец на този в Рилския манастир, неговият племенник е донесъл подаръка от Гърция. Роднината му Йордан Марински бил бодигард при шефа на ВИС. Монтажът обаче се забавил и станал две години след убийството му.


Попът призна, че от Софийска митрополия са му направили проверка. Духовниците обаче били обезпокоени от католическия модел със статуята на Христос в православен храм, отколкото от надписа под нея. Така или иначе паметникът останал непокътнат. В същото време духовният ни клир отказал на кленовчани поставянето на паметна плоча с имената на загиналите във войните.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.