iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трагедия в Радомир: Мъртво бебе заровено в гората на Голо бърдо – обзор

Новини за Перник от iPernik

Трагедия разтърси Радомир по Ивановден. Родители  открили бебето си мъртво и в пристъп на паника го заровили тайно в гората на Голо Бърдо още преди Коледа.

Шестмесечната Наталия се задушила през нощта срещу 22 декември, повръщайки храна, без майка й да усети. Уплашени, родителите погребали трупчето в планината на около километър от Радомир. Две седмици Минка и Андрей крили смъртта на пеленачето.

Нелепият трилър се разплете случайно в петък заради скандал в семейството. Комшии на Минка и Андрей извикали полиция, защото чули нетърпими крясъци от апартамента им в бл. 21 в ж.к. "Арката" в Перник, което не се случвало за първи път.

Полицаите дошли бързо  и отвели всички в районното на разпит. Там майката признала за умрялото бебе и сама посочила мястото, където е заровено.

Първоначално 29-годишната ромка натопила бащата, че убил пеленачето. Казала при разпита, че Андрей е ударил силен юмрук в лицето на мъничето вечерта на 21 декември при поредния семеен скандал. Останалите деца от фамилията обаче отрекли.

Аутопсията направена в болницата в Перник, е показала, че малката Наталия е починала от задушаване. Според съдебния лекар Кирил Чакъров, вероятно, бебето се е задавило при хранене и когато майката го е оставила на легне, храната е стигнала чак до белия му дроб. Това е причината за смъртта. Не са открити следи от насилие по тялото на момиченцето.

Ето и историята - на 21-ви декември семейството вечеря и всички лягат да спят. Сутринта откриват безжизненото тяло на 6-месечната Наталия.  Бебето е нахранено с каша от запечено брашно с олио и вода и според аутопсията тъкмо тази комбинация го е убило. Когато на сутринта родителите видяли мъртвото дете,  решили да не се обаждат в полицията. Минка и Андрей пренесли телцето на бебето на ръце през гората. Избрали отдалечено място, изкопали плитка дупка, в която го сложили и го покрили с пръст и камъни. Според бащата на бебето - Андрей Георгиев, той и майката са действали много бързо от страх да не бъдат обвинени в убийство.

Родителите останаха в ареста цяла нощ и вчера бяха освободени. Срещу Минка е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Делото вероятно обаче ще бъде прекратено. Андрей е живее на семейни начала с Минка, официално по документи не се води баща на бебето. Той си тръгна от полицията без обвинение.

Двамато имат още три деца.

Най-малкото, което е на годинка и половина, още след задържането на майката  беше настанено в социалния дом в Дрен. Другите две деца на 8 и на 12 години бяха прехвърлени в приют в Перник. През тази учебна година големите момичета не са ходели  училище.

Родителите имат право да поискат децата да им бъдат върнати.

Преценката за съдбата на трите момичета остава в ръцете на социалните. Според началника на полицията обаче условията, в които са гледани те, не са подходящи.

Ще търсим вариант за трайното им настаняване при роднини, каза шефката на социалната служба в Радомир Светослава Асенова. Тя разказа, че децата  живеели в крайна мизерия и на студено в апартамента в Радомир.

Жилището било на майката на Андрей. Семейството се нанесло при нея преди три месеца. Преди това е живяло в Царево и в Айтос, където са близките на Минка. В Айтос хванали майката и бащата да крадат прасета и ги осъдили на пробация.

Съседите на Минка и Андрей са разбрали за трагедията от медиите. Те обаче разказаха, че скандалите и проблемите в това семейство са ежедневие. Някои даже не са знаели, че имат бебе. 

Досега обаче никой не е подавал сигнал в социалните служби или в полицията за проблемите в семейството.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.