iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Питат Синода за паметник на боса на ВИС в черковен двор

чешма с Христос в памет на мутренски бос в черковния двор в радомирското село Кл

Чешмата в памет  на боса на ВИС  Жоро Илиев в черковния двор в радомирското село Кленовик разбуни духовете. Около 30 човека  днес  обявиха пред телевизионни камери, че няма да си дадат паметника, нищо, че върху него се извисява скулптура на Христос в католически стил. В крайна сметка въпросът е отнесен до Светия Синод. Ще се търси мнението и на викария на патриарх Максим Знеполският епископ Йоан.

Спорната чешма е донесена в двора на храма „Св. Успение Богородично”.
 от бившият бодигард на Илиев Йордан Марински.  Той купил бетонната отливка от Гърция с пари на Жоро Илиев и по негова заръка. Било подарък от него за Кленовик. Монтажът обаче се забавил до 2006 г. И станал след смъртта на боса на ВИС. „Не виждам нищо лошо, не печеля дивиденти от това”, обясни вчера охранителят.

Заради придобилото скандална слава съоръжение обаче той обеща да поиска среща с викария на патриарх Максим Знеполския епископ Йоан. Владиката от Софийската митрополия бил на обновяването на  храма и тогава нямал забележки за стряскащата придобивка пред входа. Сега обаче ще се търси неговото мнение дали мястото на творението е пред храма.

Чешмата  е първото нещо, на което миряните, дошли в черквата, се натъкват щом прекрачат прага на портата. Там под навес с пейки се правят и селските събори и курбани. Досъм входа е монтирано бялото съоръжението с черен надпис „В памет на Георги Илиев”. Върху бетонния корпус се извисява почти еднометров Христос, разперил ръце към небето.

„Имахме проверка от митрополията”, призна свещеникът Иван Алексов. Инспекцията била заради статуята на Спасителя, която била в католически стил, защото според православните канони скулптури на светци не се правят.  Тогава никой не обърнал внимание на посвещението под Иисус и на факта, че то е в двора на храма.

„Това е дарение, не ме интересува от кого е”, обяви попът. Бодигардът на Илиев  Марински е племеник на свещеника и щедро давал пари за реставрацията на черквата. Тя е сред най-хубавите в региона и е правена по модел на тази в Рилския манастир. Напълно е обновена с пари на дарители. Самият Марински платил дърворезбите и част от новите икони. Сам възстановил и старото манастирче край селото, което е било напълно разрушено.

Спорът за паметника стигна и до патриарх Максим. Жалба до него бе изпратена на 3-ти февруари тази година от краеведа Кирил Христов. В сигнала си той иска намесата на Синода. Жали се и от отказа на Софийска митрополия на фасадата на черквата да бъде поставена паметна плоча на загиналите във войните. Кленовик е дал 27 жертви в сражения, но няма пари да им вдигне отделен паметник. „Не може да се разрешава почитане на паметта на шефа на ВИС в храма, а да се пъдят героите”, категоричен е Христов.

Не му е мястото там на паметника на Жоро Илиев, признава и кметът Иво Борисов. Той се ядосва, че подаръкът от охранителя помрачава иначе отлично свършената работа по обновяването на черквата. Тя е построена през далечната 1836 година и там е било първото килийно училище. На светото място е имало и масов гроб. При ремонтните работи в изкопа за навеса изкочили множество човешки кости. Смята се, че там са били заровени десетки жертви на холера.

Спорът за паметника на Жоро Илиев придобива и политически отенък. Отецът Алексов е дете на репресирани, а баща му е убит от комунистите след 9-ти септември 1945 г. Той обвини в нарочни нападки краеведът Христов, който бил „стар комуняга”. „Лично аз съм му бях спонсор за издаването на книгата „Кленовик в миналото”, а сега ме напада”, скочи и бодигардът Марински. Докато героите в тази история се замерят с обвинения и търсят конспирации, последната и решаваща дума в скандала трябва да бъде на Синода.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.