iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Показват радомирски ръкоделия в Стойковата къща

Новини за Перник от iPernik

На 26.11.2010 г. в "Стойова къща" в Радомир беше открита изложба - базар на домашни ръкоделия.

Изложбата – базар е финално събитие по проект „Ателие радомирско ръкоделие – традиции и модерна форма”, което запозна гостите с постигнатите резултати.

Представени бяха изработените в ателието ръкоделия, самоучителя ”Радомирски плетки и шарки” и интернет сайта. Това съобщават от РЕКИЦ "Читалища" Перник.

„Ателие радомирско ръкоделие – традиции и модерна форма„ отвори врати през месец май 2010г. Това е проект на Народно читалище "Христо Ботев - 1928", кв.Върба с подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство 2010” финансирана от фондация "Америка за България". Идеята за проекта е вдъхновена от богатството и красотата на радомирските ръкоделия. Целта на проекта е да съхрани, доразвие и популяризира радомирските плетива и бродерии, чрез експозиция на ръкоделия от миналото и да открие ателие за изработка на плетени чорапи, дантели и бродерии, за допълване на цялостния радомирски костюм. Работата в ателието включваше теоритични и практически занимания, придобиване умения за изработка на плетива и бродерии, и възможност за социални контакти и общуване. Участниците усвоиха основни умения и техники за плетене на две и пет игли, на една кука и бродиране. Те използваха автентични мотиви и орнаменти от традиционни изделия, които претвориха в сувенири, като плетени чанти и бродирани пана и др.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.