Loading

"СЛАДУРАНЧЕ" СЪВЕТВА - ГРИЖА ЗА ТВЪРДОКОСМЕСТИ КУЧЕТА

Грууминг студио и магазин за козметика "Сладуранче"

Най-много трудности и най-големи грижи създава поддържането козината на кучетата с твърд и гъст косъм /ерделтериер,фокстериер,скочтериер и др/. При някои от тях косъмът при пипане наподобява телена жица. Впрочем съществува и порода, която се нарича именно така - вайертериер /вайер на англ. означава медна жица/. Кучетата с твърд и гъст косъм се решат с гребен с редки зъбци. Това гарантира запазване на козината и намалява изскубването на косменото покритие.
Естествената смяна на козината /линеенето/ при кучета с твърд косъм протича бавно, поради което трябва да им се помогне, за да се избавят от отмиращите косми. Процедурата по изскубването на отмиращите косми се нарича триминг /от англ. трим - подстригвам, привеждам в порядък/. Характерно за триминга е, че изисва време, познания и търпение, както от страна на кучето, така и от специалиста, който го извършва. Тримингът отнема няколко часа, през които специалиста - фризьор извършва твърде тежка работа, а кучето трябва да стои неподвижно, да седи или да лежи. Изскубването на космите може да се извърши и с пръсти, проскубвайки сантиметър след сантиметър гърба и хълбоците, но е за предпочитане това да се прави със специални инструменти - най-вече метални гребенчета със скосени зъби. Фризьорът захваща с гребена определени косми и рязко ги изскубва. След триминга козината подлежи на подстригване. Кучешките фризури и триминга подчертават екстериорните особености на някои породи кучета и ги правят особено красиви.
При кучета с твърда козина зоните, където козината според кучешката мода трябва да останат непокътнати, е необходимо всекидневно да се разчесват. В противен случай след една-две седмици в тях няма да може да влезат зъбите дори на телена четка. Брадата и мустаците следва акуратно да се изтриват и разчестват с гребен след всяко хранене. При кучетата с твърда козина, както и при всички други също се използва обикновената четка с която завършва козметичната процедура.
Когато козината на кучето расте/независимо дали е с къса или дълга козина/, тя линее, започва да отслабва и да става по тънка. Това не се случва веднага след триминг или подстригване до кожа, но след 5-7 месеца. През това време козината изглежда здрава, лъскава и чиста и се разпада на отделни нишки при ресане. Когато козината започне да оредява и променя цвета си, кучето започва да придобива раздърпан вид. Козината вече се отделя лесно.При породи с естествено линеене, част от нея се отделя и това допринася за неприятното разнасяне на козина навсякъде в къщи което е сигнал че е време за триминговане.
При породи с подкосъм, се налага с помощта на ситен гребен да се изресва периодично с цел, да остане основен косъм и да спомогне линеенето на косъма. Триминг се извършва поне 2 пъти в годината. Ако мъртвия косъм остане върху кучето, то той може да образува дебел филцов слой, който прилепва плътно върху кожата и не дава възможност на въздауха да прониква до нея. Тогава е възможно да се появят мокри, предизвикващи сърбеж обриви, които дразнят кучето. Също така въртият, нетримингован подкосъм променя цвета си. Той става червеникав, кафеникав или жълтеникав. Както вече беше казано по горе, скубе се меката, мъртва козина с триминг нож и на нейно място израства нова, здраво хваната за кожата козина. И старата и новата козина са поставени в една основа на торбичката. Ако мъртвия косъм не се отстрани, се получава един силен сърбеж, от който кучето се чеше непрекъснато. Също така младият косъм не може да се развива правилно.
Много твърдокосмести кучета имат по-дълъг твърд основен косъм и по - къс мек подкосъм. Между двата вида косми има въздушно пространство, което пази кучето от всякакви атмосферни условия. ако подстрижем козината с машина, изравняваме дължината на основния косъм с тази на подкосъма. Така "климатичното устройство" не функционира вече. Подкосъмът на кучето се напоява с вода прид дъжд и животното се намокря до кожата. При неповредена от подстригването космена покривка, /т.е.при тримингована козина/,водата се стича надолу по основния твърд косъм и времето за което кучето би се намокрило до кожа става много по - голямо. Какво още се случва при подстригване? Мъртвия косъм бива само скъсен и остава заедно с новоизрастналия върху кожата дотогава, докато някога падне случайно при чесане. И не на последно място по значение - той не пораства повече, защото вече няма връзка с корена. Като мъртъв косъм, той си променя цвета, избледнява, губи блясъка си, става жълтеникав или кафеникав. Освен това косъма става мек, къдрав и чуплив. Тогава кучето не изглежда неугледно.
Тримингованата козина е коренно различна от подстриганата. Не бива да се мисли че само подстригване е достатъчно или понеже кучето е с къса козина, то няма нужда от поддръжка. При късокосместите кучета, точно триминговането ги прави да изглеждат блестящи. При подстригване, линеещата козина само става по къса но не се премахва. Въпреки подстрижката, козината изглежда изтощена, прашна и ронлива. Когато е тримингована, тя е гъста, еластична и не променя цвета си. На тримингованата козина не се задържат тръни, мръсотия и сняг. В общи линии, тримингованата козина е добра защита на кучето от външните влияния.
В нашето студио се предлага и услугата "Триминг" За записване и повече инфонрмация можете да се обърнете на телефон 0895968443 да ни посетите на адреса в Перник-кв."Изто", ул."Ю.Гагарин" 19и/зад х-л"Зора" или да влезете в сайта на студиото www.sladuranche.com и от там лесно да си запазите час.
Може да ни пишете и през някоя от страниците ни в Facebook, Google+ и Twitter под името "Грууминг студио Сладуранче"

Снимки

Снимки
Видео

Вход с фейсбук профил:

ipernik com