Режат превантивно асфалта при „Шел”

Режат превантивно асфалта при „Шел”

Още преди празниците, във възможно най-краткия срок асфалтът на вътрешноградската магистрала в рисковия участък при бензиностанция „Шел” ке бъде нарязан, за да бъдат предотвратени нови трагични инциденти там. Това е най-бързата превантивна мярка, която ще бъде взета, стана ясно на срещата на кмета Росица Янакиева с пернишки велосипедисти, които от месеци протестират за велоялея. Градоначалникът и зам.кметът Росен Йорданов още веднъж обясниха хода на процедурата, по която върви големия пернишки проект на стойност около 5 милиона лева, част от който е и изграждането на исканата велоалея. Реализирането на разработката за нея ще струва близо 500 000 лв. Янакиева обясни, че още до 31 март е трябвало да стане ясно одобрен ли е той.
„Аз изразявам дълбоките си съболезнования на близките на убитото дете. Но не мога да се съглася, че трябва да поема вината на човек, който се е напил и се качил в колата, качил е още трима други младежи и никой от тях не е направил опит да го спре., не са му попречили да кара с бясна скорост там, където общината си е свършила работата и е сложила всички необходими ограничителна знаци. Дори велоалеята няма да гарантира, че няма да има нова трагедия, ако някой пиян седне зад волана и подкара по улицата с бясна скорост. Спомняте ли си, че една друга пияна шофьорка прелетя през мантинелата там и уби други три пернишки деца? Не ми вменявайте вина, каквото нямам” бе отговорът на кмета Янакиева на отправените срещу нея от един от велосипедистите. Тя информира младите хора, че общината е направила всичко възможно, за да има 7-километрова велоалея в Перник. Проектът е внесен в МРРБ и към 31-ви март е трябвало да има оценка по него. Янакиева допълни, че в общинския бюджет няма свободни парични потоци за изграждане на велоалея със собствено финансиране. „Имаше 240 000 лв. Целеви капиталови разходи, предоставени от държавата за изграждане на велоалея, но бяха пренасочени за реализиране на пътната връзка при Мало Бучино с магистрала Люлин. Това предложение не бе одобрено от Общинския съвет и бе решено с парите да се оправи пътя към Делта Хил”, допълни Янакиева. Тя допълни, че преди два месеца е обсъждан вариант за отделяне на 1,5 м. алея от двете страни в платната на улица „Юрий Гагарин”, които да бъдат обозначени като велоалея. „Сега обаче съм доволна, че не стана, защото такъв вариант е опасен и можеше да има и други жертви”, допълни Янакиева и поясни още, че ако МРРБ одобри проекта, велоалея ще има, но тя ще е само до Твърди ливади. От този жилищен район до центъра няма техническа възможност за изграждането й.
„Дано направят велоалея. Вчера, като се качих на гробището и се загледах в паметниците, само млади хора. Това не е нормално”, с вкаменено от ужас лице заяви майката на убитото момиче Радмила Методиева. .
Велосипедистите заявиха, че ако общината не вземе мерки, ще поставят легнал полицай на пътя незаконно. Това щели да направят на 10 май през нощта.
Според кмета обаче е необходимо да бъде направено радикално изменение на закона и шофьор, който си е позволил да седне зад волана на няколко ракии, да няма право повече да управлява автомобил. Велосипедистите пък се ангажираха да организират подписка с това искане.
В училището на убитата от пияния Павел Кристина психолози работят със съучениците й. 16-годишното девойче е било възпитаничка на Професионалната гимназия по икономика в Перник. Тя е била в паралелката със специалност „Бизнес администрация“. Загиналото дете е била не само отлична ученичка, но и активистка на младежката структура на БЧК и неправителствената организация П.У.Л.С.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година