Loading

Пенсионери плашат с гражданско неподчинение

Пенсионери плашат с гражданско неподчинение

Пенсионери от Перник заплашиха с гражданско неподчинение, ако не се преразгледа решение на общинския съвет в града, взето на последната сесия. Според него общинската администрация трябва да предостави две помещения в град Перник и кв.Изток подходящи за пенсионерски клубове на Асоциацията на пенсионерите. Решението е резултат от молбата на Асоциацията, от където твърдят че две години след създаването си, в Перник местните структури нямат помещения, където да работят. Техни членове не били допускани в клубовете на пенсионерите от Перник, които се стопанисват от представители на Съюза на пенсионерите. Съюзът има 15 клуба в Перник. За да има някаква равнопоставеност от Асоциацията настояват за своя клубна база.

Именно това се превърна в ябълката на раздора и изкара близо 70 пенсионери вчера пред сградата на общината. Те чакаха председателя на общинския съвет Владислав Караилиев за да ги приеме на нарочна среща.

Йордан Дичев от общинския съюз на пенсионерите беше категоричен, че хората са готови за гражданско неподчинение, ако им бъдат отнети клубовете. Клубовете се използват не само за срещи на хората, в момента там се извършват социални дейности, раздава се храна. Клубовете са отворени за пчелари, авджии, хората на БЧК. Абсурдно е решението, което е взето с гласовете на ГЕРБ и сателитните им подръжници в местния минипарламент. За съжаление разделението което е валидно за цялото ни общество удари и пенсионерите в Перник – твърдяха протестиращите. Плакати предимно против ПП ГЕРБ и общинските им представители държаха протестиращите. На импровизираната „трибуна” , за каквато служеха стълбите пред входа на общината се изказваха пенсионери от различни клубове в града, като в изказванията им като под индиго се повтаряше това, че решението на общинския съвет трябва да се анулира.

Стана ясно, че Съюзът на пенсионерите има 1800 човека членска маса, които плащат по 1 лев членски внос.

Кметът на града Росица Янакиева на влизане в общината се спря пред протестиращите и заяви, че според нея това решение не е законосъобразно и затова ще бъде атакувано в Административния съд. Не може да се дава общинска клубна база на Сдружение за осъществяване на дейност в частна полза.

Повече от час групата пенсионери коментираха исканията си и издигаха лозунги против ГЕРБ-овата група в общинки съвет. В крайна сметка беше решено няколко човека да останат да чакат Владислав Караилиев и да направят срещата с него.

Не закъсня и реакцията на политическа партия ГЕРБ, към която определено беше насочен вчерашния протест пред общинската управа. Милена Миланова, като председател на групата съветници от ГЕРБ заяви : „С цялото си уважение към
протестиращите пенсионери, бих искала да кажа, че в този случай са
грубо манипулирани с крайна цел обслужване на нечии политически
интереси. Общенски съветник от БСП организира протест срещу
председател на ОбС от ГЕРБ, защото си е свършил работата и е подложил
на гласуване точка от дневния ред, одобрена от председателски съвет на
ОбС.До ОбС бе депозирано искане от пенсионерски клуб с над 150 членове, че няма
място, на което да се събират, за да осъществяват дейността си, защото
друга пенсионерска организация, близка до БСП е окупирала всичките 14
клуба в града ни и достъп дотам няма.
Големият проблем дойде, когато ОбС взе решение само 2 от общо 14-те
клуба да бъдат предоставени на други инакомислещи пенсионери, далечни
от редиците на БСП. Съжалявам за грозната политическа интерпретация на едно
толкова законно и разумно решение на ОбС Перник всички пернишки
пенсионери да имат равни права в този град.”

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година

ipernik com