Кметове не се разбраха с обмудсмана на ЧЕЗ

Кметове не се разбраха с обмудсмана на ЧЕЗ

Енергийният омбудсманът на ЧЕЗ Радослав Димитров вчера се срещна с кметовете на населени места в община Перник. И както се казва – видяха се, поговориха си, но не се разбраха. Основният въпрос на управниците на малките населени места касаещи високите сметки за ел.енергията, които получават. При бюджетната оскъдица, парите, които получаваме, стигат единствено за тока, оплакаха се местните управници.
Кметовете искаха да чуят аргументирано как точно са формирани фактурите им за начислената ел.енергия, тъй като не виждаха логика в цифрите. Румен Петков – кмет на един от най-големите жилищни райони в областния град – квартал Църква, даде и конкретен пример. Първата фактура, получена от началото на тази година, е била за 6000 лв. Да, признава той, периодът, включен в нея, е по-дълъг. Но във въпросните 40 дни има 10, които са били неработни и консумация на ел.енергия за друго, освен за улично осветление, не е имало. Но парадкосалното е, че за следващия период, който е значително по-къс, от него се иска да плати вече 9900 лв. Как става това, попита Петков. Подкрепиха го и колегите му от цялата община, където картината е аналогична. Градоначалникът на Перник Росица Янакиева също припомни, че сметките на общината за януари са завишени с 30 процента. Та е поискала от ЧЕЗ проверка на всички измервателни уреди, но след извършената проверка от там отговорили, че електромерите отчитат вярно.
Енергийният омбудсман Димитров остана на позицията си, че няма надписване на консумирана ел.енергия, че електромерите не могат да се манипулират в полза на дружеството и допълни, че по принцип на абонатите у нас липсва на култура на потреблението.
На срещата вчера управниците на малките населени места поставиха пред енергийния омбудсман и въпроса с честите прекъсвания на тока в отделни села, слабото напрежение, трудната комуникация при възникнали аварийни ситуцаии. Радослав Димитров се ангажира на помогне телефоните им да бъдат включени в системата на т.н. ВИП-линия, ползвана по принцип само от кметове на общини, за да могат директно да алармират за авария и да получават информация кога ще бъде отстранена тя.
Градоначалникът на Перник Росица Янакиева подкрепи колегите си от кварталните и селските кметства. Повдигна и проблемът с работата на ремонтните групи, които при аварийни ситуации копаят където и както на тях им е удобно – през улици, тротоари, зелени площи, без да спазват правилата.
Не може все ние да сме криви, не може на един матарето да е все мъжко, както е казал народът. Не можем вече да се борим с вятърни мелници, не скри горчилката кметът на Перник.
Така пернишките администратори останаха на позиция, че сметките им за ток са нереално високи и заявиха категорично, че ситуацията с енергийния монопол е ненормална и чакат с нетърпение момента, в който чрез ваучери ще могат сами да избират своя доставчик на ток. 

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година