Туберкулозни спират лечение и сеят зарази умишлено

Джипита включени в издирването на носители на бацила
Лични лекари ще издирват туберкулозно болни в Пернишко. Идеята е носителите на заразата да бъдат хващани със заболяване, което е все още в начална, а не в напреднала фаза, поясняват пулмолозите. И при най-малките съмнения за жълтата гостенка семейните доктори ще изпращат на специалист пациентите.
Първите добри резултати от акцията, в която са ангажирани джипитата, вече дава дори резултати. Почти няма седмица без новооткрити случаи в Перник, твърдят от ръководството на пернишката Специализирана болница за белодробни заболявания, която приема пациенти почти от цяла Югозападна България.
45 са новооткритите случаи на туберкулоза в Пернишко за първата половина на годината, при 72 за цялата 2007-ма.
Въпреки завишената на пръв поглед заболеваемост, бум няма, просто работим по-добре с общо практикуващите лекари и ефектът от това е видим, е категоричен директорът на специализираното здравно заведение в Перник д-р Александър Алексиев.
Според него основните причини за връщането на жълтата гостенка не само в Перник се крият в недохранването, стреса, зависимостта към алкохола и дрогата.
Процесът на лечение е продължителен, нужни са месеци до пълното оздравяване, пояснява д-р Алексиев. Лошото е, че не един и двама от пациентите, почувстват ли се малко по-добре, решават, че са излекувани и спират да си пият предписаните им лекарства. Макар и стабилизирани, те обаче си остават недоизлекувани. Психиката на някои от тях е толкова деформирана, че нарочно пръскат заразата, храчейки по улиците и на обществени места, облизвайки чучурите на уличните чешми. За съжаление в България засега няма законова уредба, която да принуждава носителите на общоопасни инфекции и на сериозни психични заболявания да се лекуват задължително. Дори имунизациите, включително и тази срещу ТБЦ, не са задължителни. Според лични лекари, сблъскващи се почти ежедневно с проблема, всеки родител може да подпише документ, че не желае детето му да бъде ваксинирано. Религиозони мотиви обикновено стоят в основата на подобни случаи, при които за съжаление често потърпевши са невинни деца.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година