През 2009 година - миньорските заплати по-високи с 30 на сто

Обеща го собственикът на "Мини открит въгледобив"на празника
Пернишките миньори в събота празнуваха своя професионален празник. Перничани са горди с това, че първо в Мини Перник е отбелязан този празник в далечната 1903 година. Тогава за покровител и патрон на миньорите е избран Свети Иван Рилски. Оттогава всяка година той е честван на 19 октомври, а по-късно- в последната събота на месец август. С годините миньорите от цялата страна приемат през август да бъде отбелязван професионалният празник.
На тържеството по повод Деня на миньора да поздравят колектива на "Мини открит въгледобив" в градския парк дойдоха: областният управител на Перник Иван Димитров, кметът на града Росица Янакиева, представителят на "Минна компания" и председател на ПФК "Миньор"- Петър Петров, председателят на федерацията на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев, председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, Наташа Ангелова, председател на Регионалния координационен съвет на КНСБ. Приветствия към миньорите поднесоха зам.- изпълнителният директор на "Мини открит въгледобив" инж. Огнян Зарев, Областният управител Иван Димитров, кметът Росица Янакиева, синдикалните лидери.
В обръщението си към колектива на "Мини открит въгледобив" кметът на Перник заяви: "Въпреки очакванията, че рудниците в Перник ще затихнат, а въгледобивът ще замре и няма да има миньорски труд, в днешния 21 век на територията на общината работят четири предприятия, свързани с въгледобива. В тях няколко хиляди мъже изкарват хляба на своите семейства. Вашият труд е достоен за уважение, защото е един от най-тежките и най-отговорните". През ХХІ век миньорският труд трябва да бъде модерен, с въвеждане на съвременна техника, осигуряваща висока производителност, а това трябва да бъде грижа и отговорност на ръководствата, допълни Росица Янакиева. Иван Димитров прочете поздравителен адрес от името на министъра на енергетиката Петър Димитров. Поздравителни адреси изпратиха народните представители Ангел Найденов, Ненко Темелков и Симеон Василев, както и ръководството на "Топлофикация Перник".
Инж. Петър Петров поздрави миньорите от името на "Минна компания" като изрази увереност, че тази година ще бъдат добити повече въглища от миналата, а през следващата заплатите ще бъдат увеличени с над 30%.
Миньорският празник продължи с изпълнения на самодейни колективи на читалище "Миньор", с празнична трапеза и разбира се, с много веселие.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година