Здравка Евтимова: Посвещавам званието на поета Димитър Миланов

Здравка Евтимова: Посвещавам  званието на поета Димитър Миланов

Вчера на редовно заседание на пернишкия минипарламент кметът на Перник Росица Янакиева връчи почетните знаци на новия почетен гражданин на Перник – писателката и преводачката Здравка Евтимова. Голямото признание й бе отредено за Деня на града на 19-ти октомври 2012 година, но по това време Евтимова бе в чужбина.
Благодаря на моите съграждани за оценката, която ми дават като човек и творец. Почетното звание посвещавам на големия творец – поетът от Кладница Димитър Миланов, който за съжаление твърде рано си отиде от този свят. Той вече не е между нас, но поезията му остава, тя ще е ивнаги жива, трудно скри вълнението си Здравка Евтимова. Номинацията й миналата година беше направена от местния Клуб на дейците на културата и беше утвърдена безапелационно от местните минипарламентаристи.
Евтимова беше преподавател по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев” в Перник. Доскоро тя работеше като преводач към българската мисия в централата на НАТО в Брюксел и в МО. Нейни творби са публикувани в САЩ, Канада и други англоезични страни. Романът й “Бог на предатели” през 2008 г. беше издаден от Buck Publishing – САЩ, а разказът “Acceptance” (“Приемане”), публикуван в канадското списание “Adbusters” през 2010 г., влезе в инициативата на движението “I Occupy Wall Street”. Тя е носител на престижни литературни награди у нас и по света. За нея литературната критичка Ема Одсли пише: “Нейната многостранност е такава, че още от първия ред може за миг да ви изпълни с щастливо усещане или да ви накара да почувствате острие на гилотина, което се спуска над главата ви.” 

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година