Нечетливи и грешни болнични бавят изплащането на отпуските

Нечетливо или грешно попълнени болнични листове бавят плащанията на ползвания заради заболяване отпуск, съобщиха Аделина Георгиева, началникът на сектор "Администрация, парични обезщетения, временна нетрудоспособност" Аделина Георгиева и началникът на сектор "Краткосрочни плащания и контрол" Димитър Евтимов.
В местния клон на НОИ е постъпил документ, в който пише, че пациентът се е лекувал у дома до 29 февруари включително. Компютърният софтуер обаче отказал да приеме бланката, тъй като тази година не е високосна. Ние нямаме право да поправяме по документите, а и не можем да ги приемем, затова ги обжалваме и връщаме за корекция. Тази процедура обаче изисква време и понякога може да продължи един-два месеца, категорични са от НОИ. Сред най-куриозните случаи в страната е болничен, приет в столицата, който е издаден на мъж заради ... седалищно раждане. Извън тези куриози листовете се попълват нечетливо или небрежно. Неспециалистите трудно разбират посочените диагнози, написани с прословутия "докторски почерк", на други места са поставяни хиксчета, които не попадат в точното квадраче и не може да бъде преценено кое точно фиксират. Изхвърлени от компютъра са и бланки, издадени на родител за гледане на болно дете, като не е посочена датата на раждане на детето.
В пернишкия клон на НОИ вече са обработени 84% от постъпилите от началото на годината бланки. Изплащането на болнични, при които няма проблем, трябва да стане не по-късно от 30 дни след постъпването на документа в Осигурителния институт. Понякога обаче това става и по-бързо. Работим понякога и събота, и неделя, гледаме да не бавим хората, категорични са двамата шефове на отдели. Вече са преведени 9 ведомости за изплащане на различни по стойност суми. Общият размер на плащанията надвишава 200 000 лева. Според специалистите 80-90% от проблемните документи са заради пропуски при попълването на данните.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година