Над 400 миньори, металурзи, машиностроители спряха движението по магистрала Е-79

Въпреки постановлението, с което Окръжна прокуратура - Перник спря насрочения за 17ч. вчера протест, организиран от РКС на КНСБ, той все пак се състоя. На кръстовището при с. Драгичево се събраха около четиристотин протестиращи от "Мини открит въгледобив" , подкрепени от колегите им от металургията, образованието, машиностроенето и други отрасли на икономиката.
В обръщението си към протестиращите председателят на ФНСМ Пенчо Токмакчиев заяви, че приватизационният договор за ТЕЦ "Бобов дол" е вече готов. В него липсват две основни неща - няма разработена социална програма. Никакви клаузи не защитават интересите работещите в топлоцентралата. Новият собственик не поема никакви ангажименети за инвестиции с оглед привеждане на централата в техническо състяние съобразно изискванията на ЕС. С оглед на това Токмакчиев прогнозира, че съгласно подписаната директива 2001/80 на ЕС тази година ТЕЦ-а ще трябва да затвори първия си блок, а до 2014 г. да спре работа окончателно.
Ние сме категорично против тази приватизация. Ако управляващите не ни чуят от тук, ще отидем и на жълтите павета. Днес в цялата страна, във всички въгледобвни предприятия се провеждат подобни протестни акции. Твърдо сме решени да се борим за нашите права и за нашия хляб, заяви още Токмакчиев.
Владимир Топалов, председател на Федерацията на миньорите в КТ "Подкрепа" припомни, че съдбата на 14 български мини е заложена на карта. Работещите в тях може да отидат на улицата. Те са заложници на политиците, които без да мислят са готови да подпишат приватизационен договор, в който няма клауза, гарантираща българския въгледобив.
Тук сме, защото не чуха нашите искания, не чуха нашия глас. С голяма част от вас още през 2005 година, когато протестирахме пред Агенцията по приватизация срещу една криминална приватизация. Криминална, защото има срок за ликвидация . А тя означава 8 000 миньори от Софийски, Пернишки и Благоевградски минен басейн да останат без пабота. Тук сме, защото искаме да ги има и Перник, и Бобов дол, и Дупница. Тук сме, за да кажем на управляващите - господа, днес вие трябва да се произнесете дали ще има такава сделка. Ако решите въпреки нашата воля да я направите, запомнете, че ние ще направим миньорския поход до София, заяви зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.
Участниците в митинга вчера изпратиха протестна декларация до президента Г.Първанов, председателя на парламента Г.Пирински, премиера С.Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Р.Овчаров и изпълнителния директор на Агенцията по приватизацията Тодор Николов. Тя завършва с думите :" Няма да допуснем професията "миньор" да бъде изпратена в музеите! Няма да позволим да се закрият мините, които са изградили градовете ни и ще се борим за всяко работно място!"

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година