Пожарникари провериха над 30 църкви и манастири

Пожарникари провериха над 30 църкви и манастири

Огнеборците от Областно управление за “Пожарна безопасност и зашита на населението” извършиха над 30 проверки в църкви, манастири и параклиси, разположени на територията на региона, за за бъде гарантирана пожарната безопасност по време на Великденските празници
Тематичните проверки в навечерието на най-светлия християнски празник са традиционни в Пернишко и се правят навсякъде, където в присъствието на много граждани ще се извършват богослужения. В четири църкви от проверените до момента, са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, връчени са и разпореждания за бързото отстраняване на нарушенията.
Като превантивна мярка са извършени инструктажи на църковните служители за стриктното съблюдаване на противопожарните правила.
Пожарникарите обръщат внимание на гражданите при участието в традиционните ритуали да съблюдават някои основни правила за безопасност:. В храмовете трябва да се оставя свободен достъп до противопожарните уреди и съоръжения, както и към изходите, вкл. аварийния за безпрепятствено използване и напускане на сградите;
Трябва да се внимава и горящите свещи да не подпалят косите или дрехите на миряните, особено ако са от синтетична материя, защото така може да възникне паника и в суматохата пораженията да станат по-сериозни. Запалените свещи трябва да се поставят само в специално пригодените за това негорими съдове, а не близо до горими материали - сухи треви, храсти, отпадъци и др. Елементарни правила трябва да спазваме и вкъщи. Запалените свещи у дома не бива да се оставят без наблюдение до пълното им изгаряне.
Категорично трябва да забраним на дец;ата да боравят с открити източници на огън и да следим дали не нарушават правилото.
Ако все пак стане пожар, незабавно трябва да се сигнализират органите за пожарна безопасност и защита на населението на тел. 112. Ако бедата все пак стане, не бива да се забравя, че най-добрите съветници са самообладанието, уважението към ближния и спазването на реда. При необходимост бързо да се напусне сградата, в която е лумнал огънят, да се окаже съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора и да се изпълняват указанията на длъжностните лица, а при самата евакуация не бива да се допуска паника, бутане и изпреварване. Те само биха усложнили ситуацията, предупреждават огнеборците.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година