Намалиха присъдата на Асен Психото

Намалиха присъдата на Асен Психото

Върховният кадационен съд е намалил присъдата на Асен Китанов – Психото, който бе изправен пред Темида за опита за убийство на Васил Станков, баща на Рако Кръвта. Пернишкият Окръжен съд го наказа с 20 години лишаване от свобода, апелативният съд намали наказанието на 18 години. След решението на ВКС Асен ще остане зад решетките 13 години.

Присъдата на пернишките магистратите бе произесена през септември 2011 година. Асен Китанов бе признат за виновен в това, че на 11 февруари 2008 г. е стрелял по бащата на вече мъртвия подземен бос Райко Кръвта. Магистратите оправдаха напълно втория обвиняем Радослав Здравков – Муката. Още в първите съдебни заседания стана ясно, че по времето на стрелбата той е бил на курбан у дома си. Според твърденията на Станков, покушението срещу него е било поръчано от друг вече мъртъв дилър Николай Христов – Хайо. На последното заседание преди произнасяне на присъдата Китанов заяви, че наблюдаващия прокурор му е упражнил натиск. Според твърденията на Психото държавният обвинител искал той да стане свидетел по друго дело, но Китанов отказал. Затова прокурорът му “спретнал това”.

“Познавам Бай Васо отдавна. С него ме запозна Васил Борчев. Бай Васо искаше да му стана дилър. Аз му отказах. За Райко и баща му се говореше, че имат частно гробище. Те били платили за убийството на поне пет души – Пупи, Хайо и т.н.”, разказваше пред съдебния състав през 2011 година Психото.

Според защитен свидетел по делото обаче точно Китанов е бил нает да ликвидира бащата на Райко Кръвта. Той описал пред магистратите Психото като човек, който е неуравновесен, обича да е център на внимание и често действа самосиндикално. С Хайо Китонов искал да направят собствена група, която да оглавят. Асен бил брутален и вдъхвал страх. Сам разказвал, че е килъра на бай Васо.
Опитът за покушение срещу бащата на Райко Кръвта бе извършен на 11 февруари 2008 година на пътя между пернишкото село Ярджиловци и град Батановци. В хода на съдебното разследване бяха разпитани десетки свидетели, трима от тях бяха защитени. Показания даде и самият Станков. Той заяви, че опитът за убийство срещу него бил от страх да не си отмъсти той за разстрела на сина му Васил Арарски – Райко Кръвта, който бе показно убит в центъра на Перник през 2005 г.

Психото обаче е получил ново обвинение за разпространение на наркотици. Китанов е от групата на Таки. Психото е сочен от прокуратурата за изпълнител на мокри поръчки и разчистване на конкуренти на наркопазара, но още няма такова обвинение.
През 2008 година се опитал да навлезе на наркопазара в Перник и според прокуратурата решил да очисти бащата на Райко кръвта, с когото се познавали. Жертвата посочва Психото като извършител повече от две години след покушението, когато вече е арестуван като член на Бандата на чуковете.

Срещу Китанов наскоро е повдигнато поредното обвинение, този път той ще застане пред Темида като ръководител на група за разпространение на наркотици, като доказателствата срещу него са събрани в томове.

Ченгета, които са го разработвали, смятат, че Психото е един от най-колоритните и жестоки бандити, с които са имали работа.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година