2000 лeва на месец стигали на четиричленно семейство

Статиситиката на синдикатите е обзекуражителна за повечето българи
Издръжката на живот на един член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни т.г. достигна 480.70 лева, или домакинството трябва да разполага месечно с 1923 лева, за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храните, да поддържа разходите си за дома, да се облича и образова.
Това каза на пресконференция Любен Томев - директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ.
Той представи резултати от наблюдението на потребителските цени на ИССИ и издръжката на живот през юни т.г. По думите му има определен процес на задържане и дори намаляване на цените на продуктите от потребителската кошница на българина.
Наблюдава се намаляване на продажбите на хранителни и нехранителни стоки, заетостта също намалява, а доходите се задържат и се върви към политика на замразяване на работните заплати, посочи директорът на ИССИ. Според Любен Томев тези показатели засилват тревожните очаквания на българите какво ще се случи до края на годината.
През второто тримесечие на 2009 г. хранителните стоки средно са поевтинели с 0.1 на сто, но ценовите изменения са разнопосочни за отделните стокови групи, сочи анализът на ИССИ. Най-ярко изразен е сезонният спад при зеленчуците и зеленчуковите консерви - с 15.6 на сто, като ценовото предлагане на пресни зеленчуци е с 20.7 на сто по-ниско. При доматите и краставиците сезонното намаление е между 23.1 на сто и 52.7 на сто, при зелето - с 22.5 на сто, а при тиквичките - със 71 на сто.
Увеличение има при зрелия кромид лук - с 8.9 на сто, при морковите - с 20 на сто, при картофите - с 23 на сто. Спрямо юни 2008 г. пресните зеленчуци сега са по-скъпи средно с 12.4 на сто, посочи Томев.
През второто тримесечие на 2009 г. се отчита задържане на цените на хляба и хлебните изделия, показват резултатите от допитването на ИССИ. Цените на хляба се запазват на равнището на предходното тримесечие, при сладкарските изделия има повишение с един процент.
Намаление със средно 0.2 на сто има при месото и месните продукти. Намаление се отчита при свинското и пилешкото месо с 0.3 - 0.4 на сто, докато при колбасите има повишение с 0.1 на сто. Регистрирано е намаление и при рибата и рибните продукти с 3.4 на сто през второто тримесечие на т.г., а спрямо същия период на 2008 г. е отчетено поскъпване с 13.9 на сто.
Като цяло е регистрирано намаление с 1.5 на сто на млечните продукти, но при животинските и растителните масла има ръст на цените с 1.1 на сто. По-високо поскъпване има при маргарина - с 4.6 на сто, докато при олиото и кравето масло увеличението е съответно с 0.7 на сто и един процент.
Средно с 20.8 на сто са се увеличили цените на тютюневите изделия, което се дължи на държавната политика за увеличение на акцизните ставки, посочи директорът на ИССИ.
При нехранителните стоки най-чувствително са поскъпнали автомобилните бензини, дизеловото гориво и автогазта - средно с около 10.7 на сто. Неочаквано за сезона се регистрира намаление при материалите за текущ ремонт, а жилищните наеми бележат тенденция за намаление средно с 1.1 на сто.
Експертите отчитат изненадващо поскъпване спрямо последните години на облеклото - средно с един процент.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година