1600 социално-слаби губят здравноосигурителни права

1600 души, които в периода 2000-2001 година са били регистрирани в Социални грижи, са с неплатени здравни осигуровки и са загубили здравноосигурителни права. В този период регистрираните в Социални грижи е трябвало да бъдат осигурявани от Обищините. Кметството в Перник обаче е издължило сумите само за онези, които са подали декларации в общинската администрация. За останалите не е плащано, тъй като не е имало данни за тях в регистрите, твърдят от “Високата къща”. В момента неплатената сума е в размер на 300 хил. лева, като 80 хил. от тях са лихва.
Още през 2000 година на Община Перник е начетен акт за 52 хил. лева невнесени осигуровки на социално слаби лица. Тогавашният кмет Андрей Андреев обжалва акта в съда и магистратите постановяват, че вината не е в Община Перник, тъй като там не са били подадени декларации от страна на социално слабите граждани. След това решение Общината продължава да работи по стария начин и плаща осигуровки само за тези, които фигурират в регистъра й. При една следваща ревизия от страна на НОИ е начетен нов акт, като този път сумата е в размер на 300 хил. лева. Бившият кмет Андреев завежда ново дело по спорния казус, но на ниво Окръжен съд този път общината губи. В момента процесът е във ВАС и се чака постановлението на магистратите. Докато съдът не се произнесе, аз не мога да предпиремам никакви действия, нито към превеждане, нито към непревеждане на сумите, каза кметът на Перник Антоанета Георгиева.
Близо 10 хил. лева месечно е трябвало да превежда тогава Община Перник като здравни осигуровки за тези 1600 лица. От 2003 Законът е променен и регистрираните в Социални грижи се осигуряват от Министерството на труда и социалната политика. Проблемът за тази група хора ще бъде решен чак след произнасянето на магистратите. Дотогава обаче те се водят като загубили здравноосигурителни си права. Единственото решение в момента е от Социални грижи да им издадат бележки, че в този период са били регистрирани там. С този документ те ще могат да декларират пред НОИ, че вноските не са изчистени не по тяхна вина и ще могат да ползват здравни услуги.

Вестник Съперник изданията от 2012 година

Броевете на Вестник Съперник от 2011 година

Вход с фейсбук профил:

Разгледай вестник Съперник:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

Броевете на Вестник Съперник от 2013 година