Loading

Филиповската пещера - една от многото "анонимни" природни забележителности в Трънско

Филиповската пещера - една от многото "анонимни" природни забележителности в Трънско

Филиповската пещера наподобява станалата хит сред туристите пещера Утробата в Родопите. Началото и представлява един уникален тунел, а от входа се открива невероятна гледка към стръмните склонове на планините Стража и Ездимирска. За разлика от Родопите, обаче в Пернишко не ценим природните си дадености и този обект е абсолютно неизвестен и не се прави нищо за използване на туристическия му потенциал.
Пещерата е дълга 83 метра. За обикновените туристи, обаче са достъпни само първите около 20 метра. Първите 10-ина метра представляват тунел с ширина около 2 и височина 4 метра, след което има голяма зала с няколко разклонения, които обаче стават много тесни. До края на залата не е необходимо специално оборудване, но след това не е разумно влизането на неподготвени хора.
Пещерата се намира близо до село Филиповци, в началото на живописната Велиновска клисура. Разположена е на около 15-20 метра над пътя, но откриването и е доста трудно. Пътеката започва сред отвесни скали, а първите метри представляват скала с наклон около 45 градуса. След като пътеката стане малко по - равна се поема наляво и нагоре. Преодолява се невисока скала, а пещерата е на около 10 метра отново наляво.
При влажно време изкачването на първите метри от пътеката е опасно!

Снимки

Вход с фейсбук профил: