iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравният министър настоява ТЕЛК да отпадне

Здравният министър настоява ТЕЛК да отпадне 01_1421401842

Здравният министър Петър Москов иска всеки лекар да може да издава медицински експертизи за неработоспособност, с което да отпадне чакането на опашки пред сега съществуващите трудово-експертни лекарски комисии.

"Няма нужда от ТЕЛК. Всеки лекар с определен стаж, специалност и със сертификат за медицински експертизи ще може да издава такива решения", каза той в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров докога хора с доживотна инвалидност, например с апмутирани крайници, ще ходят за периодично освидетелстване от ТЕЛК.

Ако системата се промени и всеки лекар ще може да освидетелства инвалиди, нуждата им от социални придобивки и облекчения впоследствие пък ще се определя от социален работник, доразви идеята си Москов и допълни, че подобна система работи в доста страни от Европа. Той все пак се презастрахова, че това е много предварителна идея, която тепърва ще се обсъжда.

"Абсурдно е ТЕЛК да отпадне, в комисиите се определят както степен на работоспособност, така и степен на инвалидизация, кой лекар има такава квалификация", коментира обаче пред "Сега" депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов. Освен това в комисиите има лекари с различни специалности - според уврежданията на пациентите. Отделно не е ясно и как ще се осъществява контролът при издаването на решения за инвалидност. "Ако сега имаме 380 000 инвалиди, при подобна промяна те ще станат 1 милион", смята Адемов.

"Не сме се отказали от идеята държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества", каза още Москов. Според него собственикът трябва да може да носи отговорност за собствеността си - да контролира управлението и инфраструктурата й по-добре. В момента болниците, макар и да са собственост на държавата, се управляват от бордове и министерството според Москов не може да провежда политика в тях. МЗ дори не може да превежда пари за издръжка на болниците, а само за капиталови разходи и за апаратура. "С пари от здравни вноски в момента се плащат външни услуги - в болницата в Благоевград 2.5 млн. лв., в Пловдив - 3 млн. лв.", онагледи ситуацията министърът. Той даде пример и с невъзможността държавните болници да бъдат контролирани - един директор, който предстои да бъде сменен, сключвал обществени поръчки "на поразия, които ще декапитализират болницата", а друг направил средната заплата 4000 лв., макар че лечебното заведение няма парите да я плаща.

ПРЕДИСТОРИЯ

Болниците бяха преобразувани в търговски дружества при правителството на Иван Костов, а идеята според Москов беше впоследствие те да бъдат приватизирани, но това не стана. "Тече правен анализ дали статутът на търговски дружества може да се премахне", допълни министърът. И предишни ръководства на МЗ искаха подобна промяна, но се оказа, че всички болници трябва да минат през процес на ликвидация и да се назначат синдици, което освен всичко друго отнема и години.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.