iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравната каса постоянно подава сигнали за измами

Здравната каса постоянно подава сигнали за измами 08_1439197858

Здравната каса периодично подава сигнали до прокуратурата и Икономическа полиция за измами на лечебни заведения. Чрез тези сигнали, се източват парите на НЗОК.

Само за последната година и половина разследващите са сезирани за над 20 случая на нарушения, най-често за фиктивни отчети на пациенти или диагнози, обясниха от касата. Миналата седмица нашумя случаят с частната болница "Папуров" в Търговище, чийто собственик беше осъден на 3 г. условно за източване на 200 000 лв. от касата през 2007 г. Здравното министерство пък отне лиценза на болницата, тъй като са нарушени и правата на пациентите - към НЗОК са отчитани хора, които не са стъпвали в болницата и дори са били в друго лечебно заведение по същото време. Случаят обаче е един от малкото, приключили с присъда.

В здравната каса не водят статистика за сигналите, които подават към полиция и прокуратура, но със сигурност става думи за трицифрено число. Преди 9 години касата сезира прокуратурата и полицията за 58 нарушения, установени само за месец. 25 случая бяха в извънболничната помощ, 29 - в стоматологичната, три - в болниците, и един в лаборатория. Повечето бяха за издаване на документи с невярно съдържание и отчитането им като медицински дейности, които не са извършени. След това не се е чуло от сигналите да е имало резултат. Едно от обясненията е, че част от нарушенията не са за големи суми и разследващите органи не се занимават с тях.

Преди няколко месеца беше оповестено, че две болници - хематологията в София и онкодиспансерът във Варна, също са дадени на прокурор. В хематологията стотици пациенти са отчитани с едни и същи показания и терапия. Диспансерът е заподозрян в паралелен износ на лекарства, т.е. на пациенти са давани по-малки количества медикаменти, отколкото е платила НЗОК.

Досега обвиняемите и осъдените за източване на касата се броят на пръсти. През 2004 г. личен лекар от русенско село получи 1 г. ефективна присъда заради фиктивни прегледи за 700 лв., отчетени към НЗОК. Пак в Русе зъболекарка отиде на съд за използване на документи с невярно съдържание. В Сливен медици от частна болница също бяха обвиняеми за източване на касата. Преди няколко години Икономическа полиция нахлу в болницата в Шумен, но не стана ясно дали е последвало разследване и обвинение.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.