iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заседават заради епидемия от "син език" в Перник

Заседават заради епидемия от "син език" в Перник 08_1407347494

Експертите в Перник обсъдиха усложнената епизоотична обстановка във връзка с разпространението на болестта "син език" по животните и набелязаха мерки за ограничаването на заразата. Пернишка област с изключение на областите Трън и Брезник попада в зоните на разпространение на болестта, определени от Министерството на здравеопазването, каза директорът на ОДБХ д-р Татяна Вангелова и запозна присъстващите с мерките за превенция. Участниците в срещата набелязаха конкретни стъпки по отношение на домашните и на дивите животни, както и превантивни дейности по граничните пунктове. Информационни материали за симптомите, разпространението и борбата с болестта ще бъдат раздадени на председателите на ловните дружинки в областта. В Областната дирекция по безопасност на храните ще бъдат осигурени хора, които ще водят разяснителни кампании при необходимост.
Борбата със синия език не трябва да служи за претекст за поголовно избиване на дивеча, предупредиха експертите. Отстрелването на заразени животни ще става само след подаден сигнал и преценка на експерти, които да изследват животното и да препоръчат по-нататъшни действия.
Зам. областният управител Кирил Леонов, който е председател на епизоотичната комисия, препоръча при подготвянето на информационни материали дебело да се подчертае, че болестта "син език" не е опасна за хората. Той предложи инструктажи да бъдат проведени и с хората, работещи по програма "Сигурност" в областта.
Мерките за превенция ще бъдат обобщени и изпратени на всички членове на Областната епизоотична комисия към Областната администрация.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.