iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заразените с нилска треска не знаят, че са болни

Заразените с нилска треска не знаят, че са болни 06_1435153522

80 на сто от заразените хора с нилска треска нямат никакви симптоми, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често болестта ще протече като летен грип. Само 1 процент ще развият някаква форма на менингит или енцефалит”, обясни Кунчев пред Нова телевизия.

Той коментира случая със 7-годишното дете от София, което се оказа с нилска треска след ухапване от комар в Северния парк.

"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото и да звучи абсурдно. Сериозен проблем имаха Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция и Косово", допълни Кунчев.

Междувременно националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова също увери, че повод за притеснение няма. По думите й заболяването протича леко и в много редки случаи води до по-тежки усложнения.

Тя изтъкна пред Фокус, че първият случай на заболял от нилска треска в страната ни е напомняне, че трябва да се вземат мерки по време на този период, характеризиращ се с ухапвания от комари и кърлежи.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.