iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започна лечението на Иво Ивов с ново лекарство

Започна лечението на Иво Ивов с ново лекарство 03_1426491234

Първият пациент, който започна да приема най-новото лекарство за борба с рака „Авастин 400”, е Иво Ивов от Радомир, като първото вливане е направено в немската клиника в Хановер и младежът го е приел добре.

Истината е, че туморът в малкия мозък, от лявата страна е пораснал с 6 мм за няколко месеца. За момента операцията временно е отложена, пише сестрата на Иво Франческа.

През следващите три месеца трябва да се направят още четири вливания. След тези четири дози, Иво ще замине за следващ контролен преглед в Германия. Ако изследванията са добри, той ще се подложи на следващата операция. Ако не са, ще продължи с нова терапия.

Лекарството не може да се закупи от България. Цената на една доза е 1683,06 евро. Пуснато е на пазара тази година и Иво е първият пациент, подложен на такова лечение в немската клиника. Добрата новина е, че останалите тумори по гръбнака са запазили предишните си размери.

От този момент борбата на семейството на Иво започва отново. Най-близките му започват организиране на различни събития с цел максимално набиране на средства, защото не знаят какво предстои оттук нататък.

Отворени сме за всякакви идеи, затова ако имате нещо предвид , пишете ни съобщение до страницата, на e-mail: [email protected], а също така и на фейсбук: Francheska Ivova I – апелира Франческа.

От името на цялото семейство тя отправя гореща благодарност към всички, подкрепили борбата на Иво за живот и ги моли да продължат да помагат, защото добрите хора правят всичко по този трънлив път да бъде по-лесно и възможно.

От продажба на мартеници по сметката на Иво са внесени 118.50 лв. от Силвия Харалампиева и 110 лв. от Младежкото обединение на БСП-Перник. Семейството на Иво благодари от цялата си душа на децата от ОУ „Христо Смирненски” в Радомир, които пускат и последните си стотинки в дарителската касичка за лечението на младежа. Наричат малчуганите малките ангели.

На 2 март Иво постъпи в клиниката в Хановер, Германия благодарение на събраните 2 514 лв. В това число се включват и 1 420 лв. от магазин „Джулиана”, които са събрани от клиенти на магазина.

Дарителска банкова сметка:
POSTBANK
BG47BPBI79404078032501 – Иво Ивов Христов

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.