iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече деца са с развалени зъби

Все повече деца са с развалени зъби 10_1412601489

28% от децата на възраст между 5 и 6 години са със здрави зъби. На 12 години те вече имат по три развалени, а при 18-годишните едва 9 на сто са без кариес, показва тревожната статистика.

Всяка година у нас се изваждат около 10 000 – десет хиляди постоянни зъби на деца до навършване на пълнолетие. Тези факти са един съществен аргумент в подкрепа на това, че трябва не само да се инвестира, но и да се положат максимални усилия за профилактични програми. През изминалата седмица стартира заключителният етап на Националната програма за поставяне на силанти. Въпреки постигнатите много добри резултати обаче, от изключителна важност е тази програма за профилактика да бъде продължена, заяви д- р Борислав Миланов.

На година едва 33 на сто от българските домакинствата си купуват четки за зъби, показват проучване, проведено чрез фирмите, които продават дентални материали. Останалите близо 60 на сто или не си сменят четките, или не си мият зъбите. И само 39 на сто от домакинствата си купуват пасти за зъби. Затова е много важно и участието на родителите за възпитаване на хигиена у децата, посочи д- р Миланов. На първо място, родителите отговарят за това не само децата да са нахранени и облечени, но и здрави.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.