iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вирусен хепатит плъзна в Перник

Вирусен хепатит плъзна в Перник 11_1447254798

В Перник има четири нови случая на вирусен хепатит, които са потвърдени миналата седмица от Регионалната здравна инспекция в града.

Хепатит А е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма; отличителна черта на това заболяване е, че като правило не хронифицира (т.е. не продължава дълго във времето и не остава постоянно с периоди на обостряне и отшумяване). Въпреки, че черният дроб е оточен и възпален, в огромния брой от случаи органът оздравява и се възстановява напълно без трайни последствия.

Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна. По-рядко може да се наблюдава предаване по полов път, включващ анален контакт или по кръвен път, когато незаразено лице влезе контакт с кръвта на лице с активна в момента инфекция (напр. употреба на общи игли от венозни наркомани). Вирусът на хепатит А упражнява директно тоскично действие върху клетките на черния дроб.

Има увеличение и на чревните инфекции, диагностицирани са шест нови пациенти с ентероколит. 10 са и случаите на варицела . пет са в Перник, три в Земен и два в Трън. Заболяваемостта от остри респираторни заболявания и грип в Пернишко е по-ниска от средната за страната и за миналата седмица.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.