iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече ще имаме електронни здравни карти

Вече ще имаме електронни здравни карти  05_1432547891

Електронните здравни карти и рецепти ще заменят оръфаните бележки в началото на 2016 г., каза здравният министър Петър Москов.

„Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя

индивидуален пакет за доболнична помощ

съобразен с възрастта и състоянието му”, подчерта министърът пред Нова телевизия. Той посети протестиращите от дни лекари в онкологичния диспансер, които не са съгласни с плановете за обединение с областната болница.

Москов напомни, че проектозаконът за изменение на Закона за лечебните заведения е на фаза публично обсъждане и призна, че не му е приятно то да става под формата на протести.

„Аз разбирам, че нарушаването на комфорта винаги е притеснително. Цялата ни система на здравеопазване, цялата ни държава е разделена на малки зони на комфорт за някаква общност - било тясно професионална, било приятелска”, коментира министърът. По думите му от следващата година НЗОК няма да сключва договори с лечебни заведения, които не предлагат на пациента комплексна услуга –

диагностициране, лечение, рехабилитация

и палиативни грижи. Според министър Москов не е нормално протестиращите лекари да се аргументират само с това, че лечебното им заведение е на печалба, без оглед на това дали изпълняваната услуга е пълноценна за болния. Той даде и редица примери за т.нар. „размятане на пациента като футболна топка”.

„В момента русенската многопрофилна болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат, когато идват. От друга страна психичноболните, когато имат нужда от друг вид лечение, биват докарвани от психодиспансера до болницата. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение в рамките на една болница”, разказа Москов.

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в областта на онкологията, ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания.

„Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза”, категоричен беше министър Москов.

На опасенията на медиците за „закриване”, той отново отвърна, че „нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати”. Здравният министър за пореден път обясни, че всеки към всеки отделен случай ще се подходи индивидуално и ще се търси решение или чрез формално сливане, или чрез функционално обединение.

Продават 13 лекарски кабинета в Дупница

13 лекарски кабинета, намиращи се в старата поликлиника в Дупница, ще бъдат обявени за продажба, съобщиха от кметската администрация. Към тях е заявен интерес от настоящи наематели. Докладната с въпросното намерение е входирана от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев до Общински съвет, които ще разгледат предложението на своето заседание този петък. Минимум 150 000 лева се очаква да бъдат приходите от тях. Съветниците ще разгледат и предложения за продажба на земеделски имоти на стойност около 120 000 лева, към които отново вече има проявен интерес.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.