iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече настаняват в болница само с лична карта

Вече настаняват в болница само с лична карта 04_1427890308

От днес настаняването в болница, както и изписването на пациенти, вече ще става само с документ за самоличност, като данните на всички здравноосигурени от 1 април са въведени в единна регистрационна система, припомниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В лечебните заведения може да бъде представяна лична карта, а ако тя е изгубена, ще важат и временните удостоверения, издадени от МВР.

Регистрацията в болница ще може да става още с паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на Европейския съюз, карта за постоянно пребиваващ в България чужденец, както и с разрешение за пребиваване.

Новородените и децата под 14-годишна възраст ще бъдат приемни с документ на придружител или техен настойник.

Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в централното управление на Националната здравноосигурителна каса и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди.

Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите. Причината за въвеждането й е да предотврати големия брой неправомерни хоспитализации на пациенти фантоми.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.