iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече могат да открият дали сме болни от рак по дъха ни

Вече могат да открият дали сме болни от рак по дъха ни 10_1444382451

Знаем, че издишания въздух съдържа биомаркери, които сочат за наличието на съществуващо заболяване, включително рак. Тяхното откриване обаче е предизвикателство без обемисто и скъпо оборудване.

Изграждането на специализирани устройства, които засичат летливи органични съединения, свързани с болестта изисква набор от много сензорни. Изследователи от института Technion-Израел са разработили миниатюрни гъвкави сензори, като всеки един може да възпроизведе работата на набор от сензори. В проучване, изследващо дишането на 43 доброволци от които 17 с рак на яйчниците, техните сензори постигнали 82% точност при откриване на болни от рак.

Сензорите са гъвкави и са изработени от златни наночастици, които имат молекули върху които летливите органични съединения прилепват. Когато полепнат, различните съединения огъват сензорите под различни ъгли, в зависимост от техния характер и предоставят нужната информация.

Изследователите са на мнение, че тази технология може да се прилага и при други видове рак и различни заболявания, което ще доведе до евтини и лесени за използване диагностични устройства на които им е нужно само дъх от пациента.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.