iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече има нов вирус, който ни разболява

Вече има нов вирус, който ни разболява 10_1476247229

Нов вирус вече ни разболява през есента, като той протича с температура, повръщане и диария, обясни завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница в столицата доц. д-р Атанас Мангъров. Все още обаче не е ясно дали става дума за ентеро- или аденовирус.

„Не сме го изследвали. Но очевидно имаме нов вирус, защото много хора са болни. В противен случай хората щяха да имат защита срещу него. Не става дума за някаква епидемия, но болницата ни е пълна“, каза доц. Мангъров. Според него заболяването продължава около 7-10 дни, като най-острата фаза трае 4-5 дни. Препоръчително е болният да си остане в къщи и в никакъв случай не бива да се прибягва до антибиотици, особено в началото на инфекцията. Това се налага

само ако се стигне до усложнения като ангина, остро възпаление

на ушите и др. До тази фаза стигат около 10-20% от случаите.

„Много често лекари изписват антибиотици още в началото, едва ли не профилактично, което е голяма грешка. Затова често чуваме, че в рамките на 20 дни деца пият по няколко антибиотика“, допълни доц. Мангъров. Той уточни още, че тепърва предстои пикът на ротавирусите, а за грип е рано да се говори. Според експертите през последните няколко години у нас грипните епидемии са обикновено в края на годината или началото на следващата.

Преди няколко дни стана ясно, че три щама ще ни разболяват тази зима. По информация на Европейския грипен център това са пандемичният, известен още като свински, „Брисбейн” и новият от тип А „Хонконг”. И

трите са включени в новите противогрипни ваксини

които вече са в аптеките, уточни преди няколко дни епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Според нея вече е време хората да се ваксинират. За съжаление обаче българинът се сещал за имунизациите, когато вече е късно. Специалистите напомнят, че грипът идва внезапно. Той се характеризира с общо неразположение, внезапна отпадналост за часове, висока температура, болки в мускулите и др. Не се препоръчва да прибягваме до самолечение, а най-добре е да се обърнем към лекар.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.