iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Перник има много психично болни в следствие на пиене

В Перник има много психично болни в следствие на пиене 04_1397458637

В страната има два пъти по-малко психично болни в следствие употребата на алкохол, отколкото в Перник, съобщи в доклад Министерството на здравеопазването.

Над 2 милиарда жители на планетата злоупотребяват с алкохол, 2,5 млн. са починали. У нас 23,2% от населението употребява твърд алкохол, 13% от тях са зависими. Прекомерното пиене е и основна причина за рак на белите дробове. От този карцином страдат най-много мъжете. При жените пък най-често срещен е рака на гърдата. На второ място и при двата пола обаче са онкологичните заболявания на кожата.

Диабетът е другата социално-значима болест като в света болните от него са 3,5 млн. души. Диабетът е известен още и като тихият убиец, в съчетание с високо кръвно налагане често е причина за инсулти и инфаркти. В България 8,3% от населението страда от диабет.

Нездравословното хранене е друга социално-значима болест като на първо място при нея е затлъстяването. Констатирано е, че23,3% от децата на 7-8 години имат наднормено тегло, децата от 1 до 5 години попадат в рисковата група. Преди разработване на програмата в училищата е въведено здравословното хранене като не е позволено продажбата в лавките на чипсове, безалкохолни напитки, тестени закуски. Причина за затлъстяването при децата е и обездвижването като физическата натовареност е недостатъчна. При възрастните над 80% от 25 до 50 годишни са с ниска физическа активност, едва 6,4% са физически активните.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.