iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В кв. Изток бяха засадени 90 червени петунии

В кв. Изток бяха засадени 90 червени петунии 05_1400495114

В кв. Изток бяха засадени 90 червени петунии от младежи, които са съпричастни с жертвите на ХИВ/СПИН. Цветята бяха подредени във формата на символична панделка, с което бе отбелязан Международният ден за съпричастност със заболелите от чумата на ХХ век.

Кампанията е под мотото “Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите”. Първото цвете засади кметът на кметство Изток Ивайло Иванов, с чието изключително съдействие бе проведена кампанията на местна територия.

Добрата новина е, че тази година няма данни в Перник да има заразени с ХИВ/СПИН. В страната обаче към 12 май 2014 г. са регистрирани заболели 1 889 души, а от началото на годината има данни за нови 59 ХИВ-позитивни. Близо 21% от новорегистрираните са млади хора под 29 г. В София болните от СПИН са 30 души, Стара Загора – 4, Бургас, Пазарджик, Видин, Русе, Габрово и Хасково – по 2-ма.

Като основна уязвима особено през последните години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. От началото на 2014 г. са регистрирани 25 серопозитивни представители на силния пол. При другата уязвима група, употребяваща интравенозни наркотици, данните сочат, че броят на новорегистрираните намалява. От началото на годината има 5-ма техни представители с вируса на СПИН.

Апелът към всички е да преодолеем предубежденията и дискриминацията си към болните и техните семейства, каза кметът Ивайло Иванов. Нека в този ден отворим очите и сърцата си към болката и трудностите, пред които са изправени тези, които живеят с ХИВ/СПИН.

В акцията се включиха млади хора от ПГТС „Арх. Йордан Миланов”, от Младежкия Червен кръст, фондация П.У.Л.С, която работи на терен с хора, употребяващи интравенозни наркотици и Общинския младежки съвет.

Организатор на кампанията бе Регионалната здравна инспекция в партньорство с Асоциация „Здраве и бъдеще“, КАБКИС и Община Перник.

От 13 до 14.30 часа на покрития мост в кв. Изток ще бъде поцизиониран Мобилен кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване, а от 14.30 до 17 часа такъв кабинет ще има и на площад „Кракра” – пред пощата, в центъра на града.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.