iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличават се болните от салмонелоза

Увеличават се болните от салмонелоза 08_1438770628

В жегите наред с останалите чревни инфекции, все повече хора се заразяват и със салмонелоза, като виросулозите отчитат в национален мащаб почти двойно увеличение на болните за първите шест месеца на годината.

В регистрите на Регионалната здравна инспекция в Перник в последните месеци фигурират не един и двама заболели от инфекцията. Разпространението на бактерията салмонела е най често в птичето месо и яйцата. Специалистите напомнят, че предаването на салмонелоза от човек на човек по принцип е възможно, но за да се случи това трябва да има доста пропуски в хигиената. Особеното на тази болест е, че човек, който е бил заразен, може да остане заразоносител на инфекцията с продължение на месеци. В редки случай носителят на бактерията дори не развива симптоми, но така остава прикрит и опасен за околните. Това обаче се случва по-рядко, а обикновено причината за заразяване е неправилното съхранение и обработка на животински продукти. Най-важната предпазна мярка е продуктите да минават термичната обработка и да се съхраняват в хладилник.

Ако бактерията мине инфекциозната доза, салмонелозата е неизбежна и протича по сходен начин при заразените - с гадене, повръщане, отпадналост, липса на апетит, лека температура. Много бързо се развиват и признаците на стомашно-чревно разстройство - диария в различна степен. При адекватно лечение салмонелозата преминава в рамките на седмица-десет дни. Стандартното лечение е антибиотик. В някои случаи , не само при салмонелозата, а и при другите видове стомашно-чревни инфекции, се налага престой в болница и вливания.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.