iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Успяха да отгледат човешки мускул

Успяха да отгледат човешки мускул 01_1421330212

Учени от Университета Дюк са отгледали в лаборатория първия човешки мускул, който се съкращава точно като естествената човешка тъкан. Това пише CNET.

Новият вид лабораторно отгледан мускул ще даде възможност да се провеждат изследвания на заболявания и да се тестват нови медикаменти извън човешкото тяло, посочва екипът, ръководен от професора по биомедицинско инженерство Ненад Бурсак и от изследователя Лорън Медън.

Мускулът е отгледан от клетки, които са се развили след първата фаза на стволовите клетки, но все още не са се превърнали в мускулна тъкан. Клетките са били посадени в 3D матрица и хранени с гел, съдържащ хранителни вещества.

Въпреки че отглеждането на животински мускули в лаборатория е вече позната техника, оптимизирането на процеса е отнело на екипа една година. Полученият в резултат мускул е тестван с редица външни стимули, за да се установи сходството му с истинска човешка тъкан.

За първи път лабораторно отгледан мускул се съкращава в отговор на електрическа стимулация. Пътищата на нервните сигнали, които позволяват на нервите да активират мускула, функционират безпроблемно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.